Film / seriál

Hlava plná metalu: Život je rock’n’roll

Hlava plná metalu

10 filmov o ľuďoch, ktorí túžia odtrhnúť si kus mikrofónu pre seba.

1. Hlava plná metalu 

Dievčina sa trápi kvôli smrti brata, ktorú si dáva za vinu. Útechu jej ponúka jedine patrične temná hudba, a tak začne snívať o kariére rockovej hviezdy. Islandská dráma je vizuálne zaujímavá – teda za predpokladu, že vám blackmetalová estetika pripadá fascinujúca a nie strašidelná. Hlava plná metalu je každopádne film, ktorý sa často nevidí.   
Vie spievať? Zhruba tak, ako si to black metal žiada. 

2. Na pokraji slávy 

Príbeh fiktívneho mladého novinára, ktorý sa v 70. rokoch prilepí na rockovú kapelu, aby mohol napísať článok pre časopis Rolling Stone, stojí na pevných základoch. Scenárista a režisér Cameron Crowe napísal svoj prvý článok pre Rolling Stone v 16 rokoch, potom prispieval napríklad do New York Times alebo Playboya. Za scenár má Oscara.  
Vie spievať? Hlavný hrdina vedieť spievať nepotrebuje. Píše.  

3. Love song 

Po úspechu Once sa scenárista a režisér John Carney vrhol na podobne srdcový projekt o láske. Tentoraz predovšetkým o hudbe. Keira Knightley hrá talentovanú pouličnú pesničkárku, na ktorú náhodou narazí profík zničený hudobným biznisom Mark Ruffallo. Film bol nominovaný na Oscara za pesničku Lost Stars.  
Vie spievať? Keira priznáva, že nie. Noty jej vyladili v štúdiu.

4. Rock of Ages

Sú zlaté osemdesiate roky a ulica Sunset Strip v Los Angeles žije pompéznou rockovou muzikou. Dievča z malomesta narazí na miestneho chlapca a zatiaľ čo sa obaja snažia ísť za svojím hollywoodskym snom, začína ten pravý rock‘n‘roll. Tom Cruise do toho vyčíňa ako dlhovlasá hudobná super hviezda Stacee Jaxx. Vzniklo to podľa úspešného muzikálu.    
Vie spievať? Áno. Všetci okrem Aleca Baldwina.  

5. Varieté 

Dievča z malomesta vyrazí do Los Angeles, stáva sa servírkou v neo-varieté a túži po kariére speváčky odetej do vyzývavých čipiek. Varieté sa oháňa romantikou. Christina Aguilera má hlavnú úlohu a Cher hrá bývalú tanečnicu – súčasnú majiteľku klubu. Film dostal Zlatý glóbus za najlepšiu pôvodnú pesničku You Have not Seen The Last of Me.  
Vie spievať? Christina je profesionálka. S herectvom už je to horšie…

6. Králi ro(c)ku 

Komediant Jack Black a jeho parťák Kyle Gass blbnú v komédii o fiktívnom vzniku ich skutočnej sranda-kapely. Ako dvaja naivní ťuťmáci založia rockové duo a snívajú o tom, že budú mať najslávnejší band na svete. K tomu im pomáhaj magické brnkadlo osudu uložené v hudobnom múzeu. Dave Grohl z Foo Fighters diabolsky hrá metalového diabla. 
Vie spievať? Síce trochu diabolsky, ale áno.  

7. Rocker 

Pred dvadsiatimi rokmi bubnoval v kapele Vesuvius. Potom ho z nej vykopli. Už sa vzdal všetkých nádejí, keď nečakane zisťuje, že stredoškolská kapela jeho synovca zháňa nového bubeníka. To je jeho šanca! Rainn Wilson známy z amerického The Office skúša iný imidž a vyzerá ako Jack Black. Bubnuje zásadne v slipoch. Pestrofarebných.  
Vie spievať? Eh? Proste bubnuje v slipoch…

8. To je náš hit! 

Herec Tom Hanks napísal scenár k hudobnej dráme z roku 1996, ktorá sa zároveň stala jeho celovečerným režisérskym debutom. Dej sa odohráva v polovici 60. rokov, kedy sa rockovému štvorlístku z Pensylvánie podarí preraziť jedným hitom. Hanks hrá ich druhého manažéra. Film bol nominovaný na Oscara za pesničku That Thing You Do.  
Vie spievať? Zdá sa vám všetko, čo Hanks robí, málo?

9. Once 

Moderný muzikál o pouličnom muzikantovi a prisťahovalkyni v uliciach Dublinu nakopol kariéru Íra Glena Hansarda aj Markéty Irglovej z Valašského Meziříčí. Vo filme od scenáristu a režiséra Johna Carneyho počas jedného týždňa skladajú pesničky, ktoré zachytávajú ich milostné vzplanutie. Za Falling Slowly dostali Oscara. 
Vie spievať? Irglová vlani vydala už piaty album Muna.  

10. Hudba a text 

Vyhorený spevák Hugh Grant má len pár dní na to, aby sa pokúsil zložiť a otextovať budúci hit pre novú hviezdičku Drew Barrymore. A to aj napriek tomu, že v živote nenapísal nič obstojné. Lenže keď to v štúdiu zaiskrí, začne sa dariť. Film je jedným z posledných úspešných Grantových pokusov nakopnúť kariéru hviezdy romantických komédií.  
Vie spievať? Možno by o tom niečo vedela Keira Knightley.

Hlava plná metalu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 %
Foto Cinemax

Réžia Ragnar Bragason

Obsadenie Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir, Ingvar Eggert Sigurðsson, Halldóra Geirhardsdóttir, Þröstur Leó Gunnarsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigrún Edda Björnsdóttir, Ole Erik Furu

Dĺžka 97 min.

štvrtok 23. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC