Film / seriál

Filmová recenzia – Joker a jeho labky

DogMan - francúzsky thriller

Fanúšikovia básnia o vydarenom comebacku: DogMan je po rokoch prvým výraznejším režisérskym počinom Luca Bessona, filmára, ktorého mnohí dodnes vzývajú ako autora kultových diel „deväťdesiatok“.

Ak povieme, že ide o príbeh invalidného vydedenca s nevyriešenou sexuálnou identitou, mnoho divákov to odradí. Douglas, jeho ústredná postava, je však po hriechu originálnym antihrdinom (akokoľvek sa nevyhneme porovnaniu s Phillipsovým Jokerom, s ktorým ho spája podobný osud aj osobnostné založenie). Potom, čo Douga zvaného DogMan zmrzačí jeho vlastný otec a spoločnosť mu opakovane dá najavo, že s ľuďmi jeho typu nepočíta, žije vo ošarpanej továrni so svorkou psov, ktorým hovorí deti a ktoré považuje za jediné láskyhodné bytosti široko-ďaleko. Postupne si ich vycvičí tak, že pre svojho pána dokážu kradnúť a potom aj zabíjať tých, ktorí si to podľa neho zaslúžia. Svojráznu labkovú patrolu opúšťa len počas piatkových večerov, kedy sa v blízkom travesti klube premieňa na charizmatickú šansoniérku a na chvíľu milosrdne zabúda, kým je a čo ho ťaží.

Bessonova novinka nie je bez chýb a obzvlášť v druhej polovici sem-tam skĺzne ku klišé. Režisér, ktorý dal svetu Leona či Brutálnu Nikitu, však ani po tridsiatich rokoch nestratil cit pre miešanie žánrov. Tomu, čo by v rukách iného tvorcu určite skončilo ako nestráviteľná artová šablóna, dokázal dať tvar so širokým diváckym potenciálom. K sugestivite Bessonovho filmu veľkou mierou prispieva aj herecký výkon Caleba Landryho Jonesa, ktorému sa v komplikovanej postave podarilo nájsť hneď niekoľko šťavnatých polôh, a dá sa očakávať, že si naň americká filmová akadémia spomenie s oscarovou nomináciou.

Škoda len, že ako celok DogMan nepôsobí konzistentne – ako by mu občas dochádzal dych a nevedel, kam presne by mal smerovať. Nevšedným finále, ktoré sa pohybuje na pomedzí brutálneho „akčáka“ a rodinnej komédie, ako by nám však Besson jasne odkazoval, že s ním ešte zďaleka nemáme prestať počítať.

DogMan

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Bioscop

Réžia Luc Besson

Obsadenie Caleb Landry Jones, Jojo T. Gibbs, Christopher Denham, Clemens Schick, Iris Bry, Marisa Berenson, Grace Palma

Dĺžka 113 min.

Rok 2023

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC