Film / seriál

Filmová recenzia – Blízko láske

Blízko – koprodukčná dráma

Hneď krátko po Novom roku vstúpil do kín film s povesťou jednej z najsilnejších výpovedí minuloročnej sezóny a prestížnou veľkou cenou z festivalu v Cannes na konte. Volá sa Blízko a veci zložité a ťažko postihnuteľné dokáže vyjadriť s odzbrojujúcou naliehavosťou.

Belgický režisér Lukas Dhont zaujal už v roku 2018 filmom Dievča, v ktorom veľmi citlivo vykreslil trápenie dospievajúcej transsexuálnej baletky. Krehký svet teenagerov sonduje aj vo svojej novinke, tentoraz na príbehu Rémiho a Léa, trinásťročných kamarátov, ktorých intenzívne a často prejavovaná citová blízkosť provokuje a poburuje okolie.

„Vy ste spolu?“ pýtajú sa zvedavo spolužiačky, zatiaľ čo spolužiaci sa ich správaniu (v lepšom prípade) vysmievajú. Diktátu konvencií čoskoro musí ustúpiť všetko, čo robí kamarátstvo kamarátstvom – zdieľané zážitky, spoločné slzy, noci trávené pod jednou perinou, tajomstvá šepkané do ucha. Dôvernosti medzi chlapcami „sa nepatria“, a to ani vo veku, keď ešte len vykračujú z detstva do puberty.

Každý z chlapcov reaguje na kritiku inak: Rémi sa uzavrie, Léo hľadá nové útočisko v „chlapáckejšom“ prostredí hokejového tímu a kamarátovi sa pre istotu začne vyhýbať. Výsledkom je tragédia, ktorej nevyhnutnosť všetci od začiatku tušíme, ale napriek tomu nás zasiahne v plnej sile.

Tú silu mimochodom spoluvytvára Dhont za pomoci rafinovaného pradiva náznakov a metafor, vizuálnych i dejových. Chlapci (fantastické herecké výkony Edena Dambrinea a Gustava De Waelea) sú si fyzicky aj psychicky neustále „blízko“ a ich hry, pohľady a dotyky zostávajú nevinnými iba pre tých, ktorí ich tak chcú vidieť. Pátrať po povahe ich vzťahu však nemá cenu, odpovede na túto otázku sa nedočkáme a ani tu o ňu nejde. Čo je na Dhontovom filme možno to úplne najlepšie.

Blízko

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Artcam Films

Réžia Lukas Dhont

Obsadenie Émilie Dequenne, Léa Drucker, Kevin Janssens, Eden Dambrine, Valérie de Waele, Julie Bataille, Igor van Dessel

Dĺžka 105 min.

Rok 2022

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC