Film / seriál

Dobrý synček – sám doma v pekle

Dobrý synček – sám doma v pekle

Detský svet je plný hier a fantázie, a tak veľa príbehov malých krpcov pokladajú dospelí za výmysly. Lenže čo ak desivo znejúca historka nie je len výmysel…

Markovi zomrela mama a otec musí odísť na niekoľkotýždňovú pracovnú cestu. Ujmú sa ho preto teta so strýkom, ktorí majú rovnako starého syna Henryho. Chlapci si z počiatku rozumejú, navyše Henry je slušnosť sama, ktokoľvek ho pozná, ten si ho ihneď zamiluje. Možno preto nikto nevenuje pozornosť podivným veciam, ktoré sa okolo Henryho dejú. Len Mark, ale nikto mu neverí, že by také milé dieťa mohlo byť vtelením Satana. 

Malý Mark (Elijah Wood) nie je jediný, koho stretla tragédia, strýko s tetou, ku ktorým sa na čas prisťahoval, pred nedávnom prišli o chlapčeka, ktorý sa utopil vo vani. A tak sa otvoril priestor pre Henryho (Macaulay Culkin), ktorý má teraz všetko takmer výhradne pre seba. Obaja chlapci majú dosť voľnosti, potulujú sa po ostrove, na ktorom stojí ich dom, čo pre energických chlapcov nie je príliš bezpečné. Mark takmer spadne zo stromového domu, ktorý nie je práve meter nad zemou, inokedy zase balansuje na hrane, a to doslova, Henry ho totiž zavedie na útesy. Nevinné detské hry naberajú na nebezpečnosti, až všetko vygraduje zabitím psa a automobilovou nehodou.

Film sa mohol volať Henry, portrét budúceho sériového vraha. Je to totiž veľmi desivý príbeh, ktorého podstata netkvie ani tak v tom, akých hrôz je schopný malý chlapec, ale ako diabolsky pôsobí a chová sa. Jeho reč je sofistikovaná a ironická, udivujúce je tiež jeho dospelé uvažovanie a jeho šikovnosť. Malý Mark si toto všetko rýchlo uvedomí, ale nikto ho nepočúva – ani strýko, ani teta, ani celkom sympatický miestny detský psychiater. Koľko tragédií sa ešte musí stať, aby aj ostatní pochopili, čo je Henry zač?

Dobrý synček je skôr hororom než thrillerom a môže za to predovšetkým Macaulay, ktorého vek a nevinnosť sú v kontraste s tým, čo robí, naozaj desivé. Najmä keď si uvedomíte, že Culkin celkom výrazne hovoril do scenára. Až vás miestami napadá, prečo preboha jeho rodičia na také natáčanie prikývli. Film, v ktorom utopí mladšieho brata, snaží sa zbaviť svojej sestry, bratranca a nakoniec aj vlastnej matky, je pre desaťročného chlapca dosť silná káva… No, možno už tušíte, prečo sa z detskej hviezdy stal bohatý vagabund. Ale späť k filmu, musíme priznať, že tiež Elijah preukázal svoj nesporný talent. Celý čas je pomerne nenápadný, svet ako keby sa točil len okolo zlého bratranca. Lenže Elijah vie hrať aj bez slov (spomeňte si napríklad na Sin City – mesto hriechu), stačí mu pár pohľadov, aby upútal vašu pozornosť.

Ak sa radi bojíte a horory patria k niečomu ako rozprávkam na dobrú noc, pri ktorých spokojne zaspíte, Dobrého synčeka by ste nemali vynechať. A kto vie, možno raz tak blažene spať nebudete…

Dobrý synek

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67 %
Foto Prima

Réžia Joseph Ruben

Scénár Ian McEwan 

Obsadenie Macaulay Culkin, Elijah Wood, Wendy Crewson, David Morse, Daniel Hugh Kelly, Jacqueline Brookes, Quinn Culkin

Dĺžka 87 min.

Rok 1993

sobota 24. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC