Film / seriál

Dobrá manželka: Zmeny visia vo vzduchu

Dobrá manželka

Minulá piata séria šokovala a hlavnej hviezde Julianne Margulies zaistila cenu Emmy. Nové diely šiestej série Dobrej manželky idú ešte ďalej.

Ženy na televíznej obrazovke zažívajú naozaj skvelé časy,“ nechala sa počuť Julianna Margulies, keď v lete (už zase) preberala cenu Emmy za Najlepšiu herečku v hlavnej úlohe dramatického seriálu. Kučeravá dáma, ktorá na seba prvýkrát výrazne upozornila v 135 epizódach slávnej Pohotovosti, vie vyťažiť zo „Zlatej éry“ americkej televíznej tvorby čo najviac. Vďaka rozmachu zaujímavých seriálov sa objavujú aj zaujímavé úlohy pre herečky, ktoré by po štyridsiatke podobné príležitosti hľadali len horko ťažko. Dobrá manželka bola od začiatku pri tom. 
 

Ježišmária momenty

Štyridsaťosemročná hlavná hviezda Dobrej manželky má vďaka tomuto seriálu doma aj Zlatý glóbus a dočkala sa toľkých nominácií, že to ani nemá cenu riešiť. Tento rok na jeseň sa Julianna Margulies vracia v šiestej sérii. Časy, kedy sa ako podvedená ženuška bývalého štátneho prokurátora toho času za mrežami musela znovu postaviť na nohy, sú dávno preč. Jej hrdinka Alicia Florrick má vlastnú právnickú firmu... a je horšie. Život jej skomplikovala smrť priateľa a bývalého milenca. Exmanžel sa po prepustení zvládol vyškriabať na prestížny post guvernéra. V šiestej sérii musí Alicia riešiť, či bude kandidovať na prokurátora, alebo založí novú firmu a zostane v krkolomnom svete práva a poriadku v Chicagu.
 
„V zabíjaní hrdinov sa nedá pokračovať donekonečna,“ priznáva Robert King, ktorý Dobrú manželku vymyslel spolu s manželkou Michelle. „Odstrel“ jednej z hlavných postáv v minulej sérii seriálu bol šok, aký sa hneď tak nebude opakovať, aj preto, že postihnutý Will Gardner v podaní Josha Charlesa bol pri projekte od úplne prvého dielu. „Jedným z dôvodov, prečo sa seriál dočkal takého ohlasu, bolo, že je plný prekvapení,“ pokračuje King. 
 
Jedným z dôvodov úspechu piatej série Dobrej manželky bolo, že jej tvorcovia nezaspali dobu. Jediné napätie počas príprav pokračovania preto vyvolala snaha znovu všetko poriadne (alebo v iných prípadoch aspoň trochu) potriasť a premiešať. Od televízie CBS, ktorá si Dobrú manželku objednáva a z veľkej časti platí, dostali Robert a Michelle prvýkrát absolútne voľnú ruku. Pocit, že si vlastne môžu robiť, čo chcú, ich musel nejako ovplyvniť. Alebo nie? „Mám pocit, že na začiatku každej série si hovorím: ‚Tak dobre, musíme to zvládnuť najlepšie, ako dokážeme‘, takže sa to nijako zvlášť nemení,“ prezrádza Michelle. Lenže určité zmeny predsa len visia vo vzduchu. Ďalšia hrdinka seriálu Diane, ktorú hrá Christine Baranski, sa rozhodla opustiť loď a odísť z právnickej firmy, kde je Aliciinou partnerkou. „Je smrteľne vážne odhodlaná neurobiť to tak ako Alicia, to znamená spáliť za sebou všetky mosty,“ prezrádza Robert. „Druhá vec je, ako opustiť firmu aj so svojimi klientmi? Pretože keď o tom vaši partneri vedia, určite si ich budú chcieť všetkými spôsobmi udržať. Stručne povedané, Diane na tom nie je moc dobre.“     
 

Hamletova manželka 

Otázkou samozrejme – aspoň pred začiatkom vysielania šiestej série, zostáva, či to dokonca nezabalí aj samotná hlavná hrdinka. „Pre Aliciu to je v podstate rovnako zložitá tragédia ako Hamlet,“ vysvetľuje Robert. „Síce má jasno, že opustiť firmu je posledná vec, ktorú by chcela urobiť, ale môžu nastať určité okolnosti, ktoré ju donútia zvažovať, či by dokázala zmeniť názor.“ S možnosťou hodiť uterák do ringu sa toho na scéne objavuje ešte oveľa viac.
 
„Alicia si začína uvedomovať, že veci fungujú štýlom dávaj-ber, že všetko nie je len o láske, ale aj o tom, ako si ľudia môžu byť navzájom užitoční,“ dodáva Michelle. „Pravdepodobne uvidíme, že toto zistenie využije v profesionálnom živote.“ Že by sa Alicia uchýlila k menej etickým praktikám v štýle účel svätí prostriedky? Nech už sa z Dobrej manželky stane nedobrá alebo nie, ani šiesta séria nebude zlá.

Dobrá manželka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66.7 %
Foto Universal Channel

Réžia Rod Holcomb, Charles McDougall

Obsadenie Julianna Margulies, Matt Czuchry, Archie Panjabi, Josh Charles, Christine Baranski, Chris Noth, Makenzie Vega

Dĺžka 60 min.

streda 1. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC