Film / seriál

Čierny barón

Francúzsky seriál Čierny barón

Kam až je ochotný zájsť politik, ktorého ženie túžba po pomste? Nahliadnite do zákulisia najvyššej politiky. Finančné aféry, škandály, politikárčenie, ale aj vznešená politika – nič z toho nechýba novému francúzskemu seriálu Čierny barón.

Príbeh seriálu Čierny barón sa odvíja okolo neľútostného konfliktu dvoch bývalých priateľov – Philippa Rickwaerta, starostu Dunkerque a poslanca parlamentu, a jeho mentora, socialistického prezidentského kandidáta Francoisa Laugiera. Rickwaert, ktorého politická dráha je na vzostupe, sa dostane do problémov. Protikorupčné komando sa chystá zasiahnuť v jeho kancelárii a dokázať machinácie s verejnými fondmi. Rickwaert musí za každú cenu rýchlo zohnať chýbajúcu hotovosť, aj keby to malo znamenať vziať úplatok od pochybného staviteľa. Laugier si ale nechce pošpiniť žiarivú kariéru a rozhodne sa Rickwaerta pustiť k vode. V tú chvíľu sa rozbehne sága o pomste a z priateľov sa stávajú zarytí nepriatelia, keď sa jeden snaží zničiť druhého. 

Politika vás zožerie. Je to posadnutosť. Philippe Rickwaert

Pre Philippa ale politika nie je len kariéra, je to spôsob, ako presadiť schopnosť konkrétne ovplyvňovať svet. Osobné ambície a zmysel pre všeobecné záujmy sú pre neho neoddeliteľné. Predstiera odhodlanie zmeniť svet a pritom hľadá, ako zachrániť sám seba. Nikdy sa nevzdáva, každý rozhovor vedie ako lovec tvárou v tvár svojej koristi a hľadá, ako ovládnuť svojho partnera. V jeho svete sú len „nicky“ a tí ostatní. Pre jeho blízkych to je fascinujúce a vyčerpávajúce zároveň. 

„Cesta k moci so sebou často prináša jazdu na červenú, ktorá môže prísť draho. Ale Philippe Rickwaert nie je zlodej, osobne sa neobohacuje, na rozdiel od niektorých skutočných prípadov,“ dodáva scenárista Jean-Baptiste Delafon.

Kostým rozpolteného politika, ktorý flirtuje so svojím temným ja, ale zároveň fascinuje svojou ľudskosťou, si obliekol Kad Merad, jedna z najväčších hviezd súčasnej francúzskej kinematografie. O svojej úlohe hovorí: „Rickwaert je syn robotníka. Politiku sa neučil na školách, ale v teréne. Ja ho chápem, tiež som sa nenaučil hrať v škole. Pristupoval som k nemu s pocitom, že takýto človek nemá priateľov. Nemá žiadny spoločenský život, nikdy ho nestretnete v bare. Nikdy neodpočíva, nejazdí na dovolenku. Vidíme ho často len v aute, v noci, večne v strehu. Je skoro ako tajný agent.“

Okrem Merada obsadili tvorcovia do seriálu ďalšie hviezdy. Prezidentského kandidáta Francisa Laugiera stvárnil Niels Arestrup, ktorý je trojnásobným držiteľom ocenenia César a spolupracoval na filmoch ako je Spielbergov Vojnový kôň. Úlohy Laugierovej špeciálnej poradkyne sa ujala Anna Mouglalis.

Príbeh Philippa Rickwaerta, romantika a idealistu, ktorý sa dokáže obratne pohybovať vo všetkých sférach spoločenského života, uvádza Skylink 7 v českom znení a ani tu nebude núdza o herecké hviezdy. V hlavných úlohách diváci budú počuť Pavla Soukupa, Petra Štěpána, Dagmar Čárovú, Martina Zahálku, Filipa Švarca a ďalších.

Premiéra nového politického thrilleru Čierny barón z originálnej produkcie Canal+ exkluzívne na Skylink 7 v piatok 2. októbra.

Zaujímavosť

Režisér seriálu Čierny barón Ziad Doueiri pochádza z libanonského Bejrútu. Vyštudoval v USA a prvé skúsenosti pri filme získal ako asistent kamery a kameraman vo filmoch Quentina Tarantina Gauneri, Pulp Fiction a Jackie Brownová. Za réžiu filmu West Beirut vyhral v Cannes cenu Françoisa Chalaisa.

Čierny barón

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Canal+

Réžia Ziad Doueiri

Scénár Eric Benzekri, Jean-Baptiste Delafon

Obsadenie Kad Merad, Niels Arestrup, Anna Mouglalis, Astrid Whettnall…

Dĺžka 8 × 60 min.

piatok 2. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC