Film / seriál

Červená planéta tak trochu iným štýlom

Sci-fi seriál Misia Odysseus

Vesmírne misie predstavujú obľúbenú filmovú aj seriálovú tému. Len sme zvyknutí, že ich väčšinou produkujú Američania, nie Francúzi.

Nový seriál Misia Odysseus predstavuje veľmi zaujímavý tvorivý počin, už len z toho dôvodu, že sa realizoval za mimoriadne nízky rozpočet. Od žánru sci-fi totiž automaticky očakávame hromadu špeciálnych efektov a väčšinou sa na podobných filmoch nešetrí. Francúzi to však vzali za iný koniec a tento pokus sa im nakoniec vyplatil. Teda možno až na stopáž jednotlivých epizód, ktoré majú len dvadsať minút, čo sa mnohým fanúšikom nepáči. Na „kraťasy“ sú zvyknutí skôr v prípade sitcomov, nie dramatických seriálov.

Dobrý sci-fi seriál, ktorý nepracuje len s témou stroskotania na cudzej planéte a nemožnosti dostať sa späť
Tak či tak sa francúzska výprava na Mars podarila, pretože tvorcovia stavili hlavne na tajomno. Vesmír, vesmírne lode, iná planéta, to sú len zaujímavé kulisy (vo veľmi dobrom vizuálnom obale) príbehu, kde od začiatku tušíte nejaký háčik a len pomaličky sa blížite k rozuzleniu. Nie je to nič pre netrpezlivé povahy a milovníkov rýchlej akcie. Akčné scény ako z Hviezdnych vojen od tohto seriálu naozaj nečakajte. Zato napätia i mysterióznych situácií je tu viac než dosť.

Preteky s časom aj energiou

Celý príbeh sa začína v roku 1967, kedy k červenej planéte mieri kapsula Sojuz 1, nad ktorou pilot stráca kontrolu a Rusom sa stráca aj jej signál. Potom skočíme v čase do budúcnosti. Na Mars sa chystá posádka najlepších európskych vedcov, aby záhadnú planétu preskúmali a zároveň si pripísali prvenstvo v jej „dobytí“. Medzi posádkou má dôležité postavenie Jeanne Renoir (Hélène Vivies), ktorá má ako psychologička za úlohu sledovať a vyhodnocovať duševné rozpoloženie celej posádky pred, počas i po akcii. Všetko vyzerá skvele. Žiadne veľké technické problémy sa nekonajú. Posádka sa blíži k svojmu cieľu, dokonca aj bez väčších problémov pristanú na Marse. Napriek tomu je tu jedno veľké ale, o ktorom vie William Meyer (Mathias Mlekuz), ktorý celý výskum financuje a čiastočne aj riadi. Na Marse nie je jeho loď prvá, pred nimi už tam niekto pristál. Áno, tušíte správne, ona stratená ruská loď sa na Mars predsa len dostala. A tak sa výskumná misia mení skôr na záchrannú, keď začnú všetci hľadať trosky starej lodi. K ich obrovskému prekvapeniu nájdu oveľa viac. Nájdu Vladimira (Arben Bajraktaraj)…

Celý seriál je postavený na veľmi silnom scenári a neustále rastúcom napätí. V každom diele vyvstávajú nové a nové otázky, na ktoré hlavní hrdinovia aj vy budete chcieť poznať odpovede. Ako je možné, že Vladimir prežil na cudzej planéte tak dlho? Dokážu sa všetci vrátiť späť? Vydrží im energia, alebo zostanú na Marse uväznení? Mohol tu byť ešte niekto pred Vladimirom? Škoda len už spomínanej kratšej minutáže jednotlivých dielov. Autori tak na omnoho menšej ploche nemajú dostatok priestoru na rozvinutie všetkých príbehových línií a musia tak pracovať so skratkou, čo občas nie je úplne najlepšie.

Sympatické je tiež medzinárodne menej známe obsadenie, takže sa môžete viac sústrediť na príbeh než na výkony svojich dobre známych „obľúbencov“. Medzi svojimi kolegami trochu vyniká Hélène Vivies, ale možno je všetko dané jej postavou, ktorá ako psychologička musí vždy aspoň tušiť viac než ostatní, a tak občas pôsobí, že je o krok napred pred svojimi kolegami aj herecky. Celkovo je seriál dobrým dramaturgickým aj filmárskym počinom.

Julien Lacombe

Francúzsky režisér a scenárista. Zatiaľ je známy skôr svojou seriálovou tvorbou. Parížsky rodák sa však venuje aj reklamnej tvorbe a má za sebou aj celovečerný film Derrière les murs (2011). Jeho meno vo svete poznajú z dua Sid & Lacombe, v rámci ktorého spolupracuje so svojím kolegom a kamarátom Pascalom Sidom. 

Zaujímavosť

Vladimir Michajlovič Komarov bol reálnou historickou postavou.

Pozrite si aj

Mars

Seriál kombinujúci fikciu a dokument z produkcie National Geographic Channel otvára dvere poznaniu i fantázii. Ako by mohla vyzerať kolonizácia Marsu a boli by ľudia schopní ho osídliť? Možné je, zdá sa, všetko.

The Expanse 

Ľudstvo sa nezastaví pred ničím. Za dvesto rokov už bude ovládať celú Slnečnú sústavu. Lenže s jedlom rastie chuť, a tak sa rozpúta vojna o ovládnutie vesmírneho priestoru. A ako už to tak býva, kľúčom ku všetkým tajomstvám aj sprisahaniam bude záhadná mladá dievčina. 

Misia Odysseus

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,3 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Julien Lacombe

Obsadenie Clément Aubert, Hélène Viviès, Mathias Mlekuz, Jean-Toussaint Bernard, Giorgia Sinicorni, Côme Levin, Arben Bajraktaraj

Dĺžka 26 min.

Rok 2017

štvrtok 12. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC