Film / seriál

Časy, v ktorých na živote nezáleží

Polícia Paríž 1900 – francúzsky kriminálny seriál

Vitajte v Paríži na prelome 19. a 20. storočia. V kulisách nastupujúceho anarchizmu a antisemitizmu vyšetruje detektív Antoine Jouin ďalšiu brutálnu vraždu.

Temná kriminálna dráma, tak by sa dal charakterizovať skvele natočený osemdielny detektívny seriál z francúzskej produkcie Canal+ (2021), ktorý môžete od januára sledovať na stanici Skylink 7. Príbeh vychádza zo skutočných historických udalostí, postáv a reálií. Tvorcovia diváka zavedú do temného podsvetia Paríža v roku 1899, kde ľudský život nemá takmer žiadnu cenu.

Paríž v nepokojných časoch

Všetko sa začína smrťou prezidenta republiky, Francúzsko sa blíži k štátnemu prevratu a rieka Seina vyplaví kufor s rozrezanými ostatkami ženského tela. Vyšetrovania sa ujíma mladý ambiciózny detektív Antoine Jouin (Jeremie Laheurte), ktorý je rozhodnutý odhaliť páchateľa za každú cenu. Aj preto, že v obdobnom prípade už raz zlyhal. Vyšetrovanie tejto krutej vraždy ale nebude jednoduché. Z vykričaných chudobných štvrtí vedie cesta k rozuzleniu prípadu do všetkých poschodí spoločnosti, od šľachtických salónov až po zákulisie vrcholnej politiky.

Dôraz na dobové prostredie

Autorom seriálu a jedným z jeho režisérov je tvorca komiksov Fabien Nury, ktorý tu stavil na dokonalé vykreslenie vtedajšieho prostredia a dotiahol ho k dokonalosti. Mohol si to dovoliť, pretože rozpočet prvej série dosiahol neuveriteľných 17 miliónov eur. Polícia Paríž 1900 sa tak radí k jedným z najdrahších seriálov vôbec. Zároveň však starostlivo študoval dobové reálie a vo svojich scénach sa ich nebál použiť. Z dnešného pohľadu môžu byť šokujúce, ale taká jednoducho bola doba. Zábery chudoby dožadujúcej sa pri bráne bitúnku kravskej krvi, salóny spoločenskej smotánky presýtenej morfiom či zvrátené politické show vykresľujú dobu s názvom belle époque, v ktorej sa nežilo ľahko. Išlo síce o obdobie veľkého pokroku, ale zároveň o dobu temnú a brutálnu. A aj vďaka týmto ingredienciám vznikol veľmi sugestívny detektívny seriál, ktorý mal u divákov v roku jeho uvedenia veľmi slušnú odozvu. Takú slušnú, že spoločnosť Canal+ natočila ďalších šesť dielov.

Ak ste sledovali nemecký Babylon Berlín, ktorý sa odohráva iba o dve dekády neskôr, je Polícia Paríž 1900 pre vás správnou voľbou. Aj tu nájdete pozoruhodné herecké výkony, dokonalú dobovú atmosféru aj plno dramatických momentov. Jednoducho skvelá kriminálka, no nie pre slabé povahy.

Pre tých, ktorí nestihli prvé diely, je séria dostupná aj vo videotéke Skylink Live TV.

Polícia Paríž 1900

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Fabien Nury, Julien Despaux, Frédéric Balekdjian

Obsadenie

Jérémie Laheurte, Evelyne Brochu, Thibaut Evrard, Marc Barbé, Eugénie Derouand

V ČESKOM ZNENÍ Andrea Elsnerová, Petr Neskusil, Pavel Šrom, Petr Pospíchal, Martina Kechnerová…

Dĺžka 8 × 52 min.

streda 4. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC