Film / seriál

Bol to len americký sen

Julianne Moore, Dennis Quaid a Dennis Haysbert

Čo robiť, keď máte zdanlivo všetko, ale to „všetko“ sa vám zrazu zrúti pod rukami ako domček z kariet? Julianne Moore žiari ako nešťastná žena zamknutá v nablýskaných kulisách americkej domácnosti 50. rokov.

Spojené štáty zažívajú povojnovú konjunktúru a Cathy žije dokonalý život. Má dve zdravé deti, jej manžel Frank zarába slušné peniaze v rozvíjajúcom sa biznise televíznej reklamy, všetci spoločne obývajú rozľahlý dom v zazobanej časti štátu Connecticut. Na všetky domáce práce je tu slúžka Sybil, Cathyinou hlavnou úlohou je len vyzerať skvele, hostiť priateľky a poskytovať oporu svojmu milujúcemu manželovi.

Lenže Frank až taký milujúci nie je: nič netušiaca manželka ho jedného dňa nachytá v náručí iného muža. Čo teraz? Pokusy o terapiu nezaberajú, vec sa musí ututlať pred konzervatívnym okolím… Niet divu, že Cathy nachádza pokoj, útechu a pochopenie inde. Lenže aj v tom je problém: jej nová spriaznená duša, záhradník Raymond, je – černoch…

Scenárista a režisér Todd Haynes (Zamatová extáza, Partička B. D.) nakrútil film Ďaleko od neba ako poctu klasickým hollywoodskym melodrámam, aké v polovici minulého storočia točil Douglas Sirk. Nekomplikovaný príbeh je rozprávaný pomerne exponovane, všetky postupy však hrajú dokopy ako farby na luxusnej tapete. Perfektne oblečené postavy pózujú v interiéroch zladených do posledného detailu, kamera krúži v precíznej choreografii jázd a žeriavových poletoch, sláčiky v partitúre klasika filmovej hudby Elmera Bernsteina doslova burácajú a postavy sa snažia vydržať pod ťarchou svojho kríža.

Ale Ďaleko od neba nie je len nablýskaným povrchom – rovnako ako ním nie je ani Cathyin život a ako ním neboli filmy Douglasa Sirka. Dobovou tlačou prehliadané melodrámy neskoršie generácie kritikov vyzdvihli ako premyslené komentáre spoločenskej reality a závažných tém, ako sú rasová segregácia, potláčanie „nemainstreamových“ foriem sexuality alebo pokrytectvo bohatších vrstiev. Sirkov obdivovateľ, Todd Haynes, prináša v jedinom prekrásnom balení tri filmy v jednom: pôsobivý príbeh silnej ženy, poctu opomínanému žánru aj jemne ironický komentár k vývoju kinematografie. A vynikajúce výkony Julianne Moore a Dennisa Quaida sú už len skvelým bonusom.

Verdikt: Štýlovo natočený film o smutnom živote za maskou dokonalosti a pretvárky možno vnímať „na prvú dobrú“ ako klasickú melodrámu, aj trochu zložitejšie ako láskyplnú poctu zašlému žánru.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Ďaleko do neba

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,3 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Todd Haynes

Scénár Todd Haynes

Obsadenie Julianne Moore, Dennis Quaid, Dennis Haysbert, Patricia Clarkson, Viola Davis, James Rebhorn, Celia Weston

Dĺžka 108 min.

piatok 27. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC