Film / seriál

Bohové Egypta

Plagát filmu

Vysokorozpočtová fantasy rozprávka z čias starovekého Egypta približuje divákom príbeh o neobyčajnom priateľstve boha a smrteľníka, ktorí sa spojili v boji proti zlu.

Režisér Alex Proyas sa preslávil hlavne prekliatym filmom Vrana, pri ktorého nakrúcaní došlo k niekoľkým tragickým udalostiam, vrátane smrti hlavného predstaviteľa Brandona Lee. Medzi jeho ďalšie známe filmy patrí napríklad aj antiutópia Ja, robot alebo aktuálni Bohovia Egypta.

Do tejto fantasy rozprávky pre dospelých obsadil známeho herca Gerarda Butlera, ktorý stvárnil nemilosrdného boha temnoty Seta. Ten obsadzuje trón egyptského vládcu a pred tým mierumilovné a prosperujúce impérium sa kvôli nemu ocitá vo vojne a strachu. Nájde sa však skupina povstalcov, ktorí sa rozhodnú Setovej krutovláde vzdorovať. Uprostred nepokojov tak spolu uzatvárajú spojenectvo dvaja muži, ktorých spojenie vlastne vôbec nedáva zmysel. Zlodej Bek a mocný boh Horus. V boji proti Setovi a jeho armáde sa tak ocitnú aj v podsvetí. Obaja musia absolvovať niekoľko skúšok odvahy a čeliť príšerám a monštrám, s ktorými sa Bek dovtedy nikdy nestretol.

V ďalších úlohách výpravného filmu sa objavujú napríklad Brenton Thwaites alebo Nikolaj Coster-Waldau. Druhého menovaného herca pôvodom z Dánska fanúšikovia fantasy dobre poznajú napríklad zo seriálu Hra o tróny. Kvôli úlohe boha Hora musel Waldau schudnúť, aby mal na tele iba sedem percent telesného tuku. Jeho kolega Gerard Butler zase kvôli úlohe podstúpil rovnako náročný fyzický tréning, ako pred rokmi kvôli postave Leonida vo filme 300. Film sa odohráva v púšti na Sahare, tá ale štábu pripadala pre prácu moc nebezpečná, a tak sa natáčalo v púšti v Austrálii. A keď sme pri štábe – herecké a pomocné obsadenie Bohov Egypta je takmer totožné s o rok starším filmovým trhákom Mad Max: Zbesilá cesta – asi 200 ľudí, či už šlo o kaskadérov, hercov alebo napríklad asistenta réžie, sa podieľalo zhodne na oboch filmoch.

Zaujímavosťou je, že titulnú pieseň k filmu naspievala slovenská speváčka Celeste Buckingham, ktorá je českému aj slovenskému publiku známa od čias svojej účasti v súťaži SuperStar. Po premiére filmu sa ozvali hlasy nespokojných divákov – rozčuľovali sa, že starovekých Egypťanov vo filme stvárňujú skoro samí bieli herci a vo filme odohrávajúcom sa v Egypte nehrá ani jeden rodilý Egypťan. S podobnou kritikou sa stretli tiež tvorcovia filmu Exodus: Bohovia a králi. Štúdio aj režisér sa potom za túto „chybu“ ospravedlnili. Po tejto vlne kritiky sa tvorcovia rozhodli pre zvláštny krok – jedného z pôvodne bielych púštnych hadov nafarbili digitálne na čierno. Hrozilo, že sa táto oprava pred premiérou nestihne a tá sa bude musieť odložiť, nakoniec sa všetko zvládlo včas.

Zostáva ešte dodať, že príbeh filmu je založený na egyptskom mýte s názvom Nepriateľstvo Hora a Seta.

Filmy s témou Egypt

Múmia

Dobrodružstvo egyptológa Ricka, jeho krásnej kolegyne Evelyn a jej brata Johnatana je dnes už v podstate klasika. Táto variácia na príbehy Indiana Jonesa, ktorá sa vlastne vôbec neberie vážne, je veľkovýpravným zábavným predstavením, ktoré napĺňa slovo blockbuster v tom najlepšom slova zmysle. Egyptské reálie celému príbehu dodávajú na mystickosti, komediálny talent Brendona Frasera zase na vtipe. Postava Evelyn bola prvá veľká úloha herečky Rachel Weisz, ktorá ju katapultovala medzi hollywoodske hviezdy. 

Kleopatra

Podľa mnohých filmových fanúšikov je Kleopatra najveľkolepejším historickým filmom všetkých čias. Ohromná výprava, davové scény, omračujúce kostýmy hlavných predstaviteľov a trojhodinová stopáž to len potvrdzujú. Hviezdou je samozrejme predstaviteľka titulnej postavy, Elizabeth Taylor, ktorá bola s touto úlohou spätá až do svojej smrti. Za zmienku stojí aj to, že Taylor sa počas natáčania dala dokopy s Richardom Burtonom, ktorý vo filme stvárňuje Kleopatrinho milenca Marca Antonia.

Hviezdna brána

Režisér Roland Emmerich je známy svojím megalomanstvom a jeho filmy túto vlastnosť bezo zvyšku napĺňajú – výberom Deň nezávislosti, Godzilla, 2012, 10 000 pred Kristom a tiež sci-fi príbeh prepojený so starým Egyptom – Hviezdna brána. Skupina egyptológov zisťuje, že znaky na starovekej bráne sú v skutočnosti spojenie s vesmírnou inteligenciou. Dnes už kultový film, z ktorého vychádza aj rovnomenný seriál, sa hrá s populárnou myšlienkou, že staroveké kultúry boli v spojení s mimozemskou civilizáciou.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Bohovia Egypta

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,6 %
Foto JOJ Cinema

Réžia Alex Proyas

Obsadenie Gerard Butler, Rufus Sewell, Nikolaj Coster-Waldau, Chadwick Boseman, Brenton Thwaites, Geoffrey Rush, Abbey Lee

Dĺžka 127 min.

utorok 29. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC