Film / seriál

Americká cesta z mesta

Reese Witherspoon vo filme Divočina

Keď máte všetkého plné zuby a nič sa nedarí, môžete siahnuť po fľaši vodky, zájsť k psychiatrovi alebo to urobiť ako hlavná hrdinka filmu Divočina.

Cheryl (Reese Witherspoon) je americká žena, ktorá sa rozhodne pokoriť divočinu. Divák sa s ňou stretáva uprostred panenskej prírody, kde unavená a špinavá sedí na skale a vyzúva si topánku. Jej skrvavené chodidlo je výsledkom extrémne náročného pochodu naprieč Amerikou. Cheryl je ale totálne vyčerpaná a so silným sebazaprením si pomaly strháva z prsta necht. Tak nejako je divák vtiahnutý do príbehu životom skúšanej ženy, ktorá má pre svoju púť veľmi silný motív. Režisér Jean-Marc Vallée ale neprezrádza všetky tromfy naraz. Príbeh rozpráva pomocou tzv. flashbackov – pohľadov do minulosti, ktoré pomaly poodkrývajú skutočné dôvody, ktoré viedli Cheryl k tomu, že sa odhodlala na túto nebezpečnú cestu.

Keď netrénované dievča trekuje

Pozvoľne sa dopracovávame ku kľúčovým momentom, ktoré Cheryl k spontánnemu rozhodnutiu viedli. Z útržkov spomienok vytušíme, že Cheryl bola pred týmto dobrodružstvom človekom rýdzo mestským, ktorý s prírodou a trekovaním nemal nič spoločné. Ba práve naopak – vidíme mladú dievčinu, ktorá je otrasená smrťou svojej matky a ťažko zvláda krach svojho manželstva. A ako už to tak býva, prvé riešenie, ku ktorému Cheryl siahne, patrí k tým najdeštruktívnejším. Frustrovaná žena sa utápa v alkohole, nevyhýba sa sexu na jednu noc a podľahne aj drogám.
A tu sa začínajú rysovať kontúry jej impulzívneho rozhodnutia. Ide o vyrovnanie sa so svojimi slabosťami a možno aj o istú formu sebabičovania. Cheryl sa preto jedného dňa rozhodne, že absolvuje jednu z najťažších vysokohorských trás na svete. Ide o PCT čiže Pacific Crest Trail – trasu hraničiacu pre netrénovaných jedincov so samovraždou. Amatérsku turistku čaká ťažko predstaviteľných 1170 kilometrov chôdze, pričom musí pokoriť púštnu horúčavu aj horský chlad. Má pred sebou totiž Mohavskú púšť, celý štát Kaliforniu, neskôr Oregon, a v prípade úspechu potom cieľ v štáte Washington. Divák napäto prežíva s Cheryl prvé dni jej pochodu a súcití s jej neznalosťami. 

Čo všetko sa môže stať

Všetko začne tým, že si žena vyberie extrémne objemný a ťažký batoh, ktorý by mal obsahovať všetko potrebné na prežitie v púšti. Nepodarí sa jej však sprevádzkovať príručný varič, a tak je donútená konzumovať všetko za studena. Po niekoľkých prvých dňoch na pochode a nociach v stane narazí utrmácaná Cheryl na človeka. Osamotený farmár pomaly prechádza okolo svojej pôdy na traktore a nejaví sa ako priateľský človek, ktorý je k nečakaným hosťom dvakrát priateľský. Avšak privolí s tým, že na neho môže počkať v aute, než dokončí prácu. Cheryl si uvedomuje, že je sama v aute s cudzím mužom niekde uprostred púšte. Našťastie sa ukáže, že zdanie klame a farmár je bodrý a príjemný chlapík, ktorý Cheryl vezme domov, kde jej s manželkou ponúknu teplé jedlo, sprchu a čistú posteľ.
To je ale len začiatok strastiplnej púte, na ktorej Cheryl končí tu s odreným chrbtom od ťažkého batohu, tu zase ohromená stretnutím so štrkáčom či neskôr s obrovským medveďom baribalom. „Bol to ten najťažší film, ktorý som točila. Išlo o fyzické výzvy ako horolezectvo či brodenie sa ľadovou riekou. Mala som ale aj veľký problém s emocionálnou stránkou,“ hovorí o svojej úlohe predstaviteľka Cheryl (Reese Witherspoon). Pochvaľuje si ale precíznu spoluprácu s režisérom, ktorá je v prípade takého náročného nakrúcania základným predpokladom úspechu. „Jean-Marc Vallée je veľký vizionár. Mal o filme úplne jasnú predstavu, ešte než sme začali natáčať. Vedel aj ako bude znieť soundtrack,“ tvrdí Witherspoon.
Ako predloha k filmu režisérovi poslúžila kniha o dievčati, ktoré putuje prírodou do neznáma, nevie, kam ju nohy zavedú, a len dúfa, že sa stane takou ženou, akú by si priala jej matka. „Je fascinujúce sledovať dievčininu púť, pýtať sa, kam ide a prečo niekam ide. A zisťovať, že sa prestala definovať očami muža. Nemá byt, rodičov, prácu, ale na konci svojej cesty nachádza pokoj, zmierenie, spokojnosť aj zadosťučinenie,“ hovorí režisér filmu Jean-Marc Vallée.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Divočina

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,5 %
Foto HBO

Réžia Jean-Marc Vallée

Scénár Nick Hornby

Obsadenie Reese Witherspoon, Gaby Hoffmann, Laura Dern, Kevin Rankin, Ted Rooney

Dĺžka 115 min.

nedeľa 24. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC