Film / seriál

Ako presvedčiť vraha, aby vás nezabil?

Kate Mara a David Oyelowo

Film Captive vznikol podľa knižnej predlohy, ktorá opisuje skutočnú a celkom neuveriteľnú udalosť. Príbeh rukojemníčky v roku 2005 obletel svet a teraz sa dostal aj na filmové plátno.

Ashley Smith žila v Atlante a nie práve šťastne. Mala 26 rokov, bola čerstvou vdovou, mala malú dcéru a bojovala so závislosťou od drog. To už samo o sebe spĺňa atribúty pre natočenie komornej drámy. Zápletka ale nakoniec bola ešte o niečo zaujímavejšia. Ashley si totiž vzal ako rukojemníčku v jej vlastnom byte Brian Nichols, usvedčený vrah na úteku. Mal v pláne jednu jedinú vec – zabiť Ashley a znovu utiecť.

Nastala mnohohodinová dráma, počas ktorej sa Ashley podarilo neuveriteľné – presvedčila Briana, dvojmetrového stokilového chlapa, že pre neho bude najlepšie, keď strávi zvyšok svojho života vo väzení a bude šíriť vieru v Boha. Ako sa jej to podarilo? To sa môže človek dozvedieť buď pozretím filmu Captive, alebo prečítaním knihy s názvom Unlikely Angel, v ktorej autorka opisuje minútu po minúte, ako k najbizarnejšiemu stretnutiu jej života došlo.

Obaja hlavní hrdinovia si počas spoločne stráveného času zverujú svoje príbehy a obaja dôjdu vo svojich životných situáciách k zvláštnemu zmiereniu. Ashley vraj vtedy čítala knihu kresťanského autora, z ktorej prečítala jednu kapitolu svojmu väzniteľovi. To vraj tiež výrazne prispelo k tomu, že vrah zmenil názor a Ashley nakoniec pustil. Tá kniha sa volá The Purpose Driven Life a obsahuje návod k akejsi spirituálnej ceste k viere a Bohu. Po zverejnení Ashleyinho príbehu vzrástol predaj tejto knihy o 50 percent. Amerika tým žila niekoľko týždňov, Ashley následne tiež napísala knihu a z tej sa stal bestseller. Brian sa naozaj dobrovoľne vzdal polícii a nastúpil na výkon svojho trestu.
V úlohe Ashley sa predstavuje herečka Kate Mara, sestra o niečo známejšej Rooney Mara. Kate môže byť povedomá seriálovým fanúšikom, objavila sa v úlohe novinárky Zoe Barnes v prvej sérii seriálu House of Cards. V úlohe Briana žiari britský herec David Oyelowo, ktorý sa objavil napríklad v sci-fi Interstellar.

Počas príprav na film sa Kate Mara a David Oyelowo stretli so skutočnou Ashley Smith a Clarithou Nichols, matkou Briana. Mara strávila v rodine Ashley Smith niekoľko dní, Oyelowo sa ospravedlňoval Clarite Nichols, že sa nemohol stretnúť s jej väzneným synom, a tak ho hral tak, ako ho spoznal počas čítania knihy a scenára. Dojemné je, že Claritha Nichols je s Ashley Smith dodnes v kontakte, ďakuje jej za to, že obrátila jej syna na správnu cestu, a on tak vykonáva svoj trest vo väzení už desať rokov bez najmenšieho priestupku.

Kritici filmu sa väčšinou zhodujú na tom, že je natočený príliš povrchne a čiernobielo, že nejde skutočne do hĺbky a spomínaná knižka, ktorej čítaním Ashley prinútila Briana prehodnotiť svoj život, je tam spomenutá vlastne len tak okrajovo. Je to vraj chybou scenára, ktorý neumožňuje hercom ich party dostatočne rozohrať a prežiť. To by sa dalo pochopiť pri filme, ktorého dej je úplne vymyslený, ale v prípade Captive, ktorý má veľmi pôsobivú a emocionálnu predlohu, je to veľká škoda a nenaplnenie potenciálu. „Je to film dobrý pre kresťanov, ktorí si chcú potvrdiť, že ich viera v Boha je to jediné, čo ich spasí,“ povedal k tomu trochu ironicky známy filmový kritik Roger Ebert.

Zaujímavosťou je, že prvky vo filme, ktoré by sa divákovi mohli zdať vymyslené len pre efekt, sú reálne. Napríklad to, keď Ashley ponúka Brianovi zvyšok pervitínu, čo má doma, aby si získala jeho dôveru. Rovnako tak opis tragickej smrti Ashleyinho muža – ten bol zabitý pri bitke a zomrel priamo v jej náručí. A celá skúsenosť skutočne obrátila Ashley na vieru v Boha – po incidente prestala brať drogy, našla si prácu, znovu sa vydala a organizuje prednášky po celej Amerike.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Captive

Film / seriál
Hodnotenie FDB 51 %
Foto HBO

Réžia Jerry Jameson

Scénár Brian Bird podle knižní předlohy Ashley Smith

Obsadenie Kate Mara, David Oyelowo, Michael Anthony Williams, Mimi Rogers, Leonor Varela, Matt Lowe, J. Karen Thomas

Dĺžka 97 min.

nedeľa 5. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC