Film / seriál

Advokát

Advokát – švédsko-dánsky kriminálny seriál

Švédsko-dánsky seriál o súrodencoch túžiacich pomstiť smrť svojich rodičov sa stal ihneď po svojom uvedení hitom. Niet divu – kombinácia prostredia súdnych siení, zločineckého syndikátu, akčných scén s prvkami psychologického thrilleru posunula žáner Nordic Noir do novej dimenzie.

Ústrednou postavou príbehu je Frank, talentovaný obhajca, ktorý bol v detstve, spolu so svojou sestrou Sarou, svedkom krutej smrti vlastných rodičov. Traumu rodinnej tragédie si obaja súrodenci nesú stále so sebou. Sara pracuje na polícii na protidrogovom oddelení, hoci sa len ťažko vyrovnáva s vlastnou závislosťou od psychotropných látok. Frank zase bojuje s návalmi nekontrolovateľnej agresivity a záchvatmi hučania v ušiach. Keď Sara narazí po rokoch na stopu, ktorá prepája smrť ich rodičov s hlavou štokholmského podsvetia Thomasom Waldmanom, v oboch súrodencoch ožije túžba po pomste. Aby ju mohli vykonať, bude Frank musieť preniknúť do bezprostrednej blízkosti samotného Wald­mana, a stať sa tak súčasťou jeho bezohľadného zločineckého syndikátu.

Buď začneš sliediť, keď nie si v pohode, alebo nie si v pohode, pretože si začala sliediť.

Noir jinak

Hoci seriál v zásade nevybočuje z kánonov škandinávskych noirových detektívok, v mnohom sa od nich zároveň líši. Samozrejme, že hlavné atribúty žánru zostali zachované – hlavný hrdina bojuje s vnútornými démonmi, polícia je prešpikovaná korupciou, vraždy a drogy sa vyskytujú v množstve väčšom ako malom. A tak to má aj byť. Lenže ďalej už idú tvorcovia vlastnou cestou.

Prvé, čo si divák všimne, je zmena atmosféry. Zvyčajná chmúrna nálada, temné interiéry či zábery zlovestne mrazivej prírody sú preč. Postavy sa pohybujú v civilnom prostredí škandinávskych miest, v moderných súdnych priestoroch, v interiéroch bežných domácností. Tvorcovia sa rozhodli potlačiť tradičnú noirovú vizuálnu štylizáciu v prospech realistickejšieho poňatia. A treba povedať, že urobili dobre. Práve uveriteľnosť jednotlivých scén zvyšuje celkové napätie tak, že by sa dalo krájať takmer v každej minúte seriálu.

Druhou inováciou je poňatie hlavnej postavy. Príbehy o pomste bývajú priamočiare. V seriáli Advokát je to inak. Nápad uvrhnúť čestného právnika do prostredia zločineckého gangu a vystaviť ho tak neriešiteľným morálnym dilemám, je sám o sebe veľmi zaujímavý a posúva Franka bližšie k postavám ako boli Hamlet alebo Raskoľnikov. Príbeh tak dostáva ďalší rozmer, keď divák s napätím sleduje zápas hlavného hrdinu o svoju mravnú integritu.

Realizmus v hlavnej úlohe

Autor predlohy Jens Lapidus, mimochodom v súčasnosti najlepšie predávaný autor severskej noirovej detektívky, má tému v malíčku. Rad situácií, ktoré sú obsiahnuté v seriáli, má pôvod v reálnych situáciách, ktoré zažil počas svojej pätnásťročnej praxe advokáta. Vtedy mal príležitosť spoznať metódy nielen policajnej práce, ale aj štokholmského podsvetia. Jens preniesol svoj zmysel pre realizmus a detail aj na členov natáčacieho štábu. Alexander Karim, predstaviteľ hlavného hrdinu Franka, strávil tri mesiace v súdnych sieňach štúdiom tohto prostredia. Podľa scenára mala byť jeho postava hladko oholená, ale na takých právnikov Alexander jednoducho nenarazil. A tak sa inšpiroval trochu neformálnym vzhľadom Jensa Lapidusa, ktorý sa mu stal vzorom aj pre rolu Franka.

Alexander Karim

Narodil sa v roku 1976 v Helsingborgu do rodiny imigrantov z Ugandy. Vo Švédsku patrí medzi najobľúbenejšie tváre showbiznisu, stal sa prvým hercom tmavej pleti, ktorý si v tamojšom seriáli v hlavnom vysielacom čase zahral hlavnú úlohu. A prisudzuje sa predovšetkým jeho perfektnému hereckému výkonu, že sa Advokát stal po svojej premiére najsledovanejším programom v krajine.

Advokát 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia David Berron, Geir Henning Hopland…

Scénár Charlotte Lesche, Oliver Dixons…

Obsadenie Alexander Karim, Malin Buska, Thomas Bo Larsen, Johannes Lassen, Nicolaj Kopernikus…

V ČESKOM ZNENÍ Aleš Slanina, Kristina Jelínková, Martin Zahálka, Jitka Jirsková, Petr Gelnar…

Dĺžka 8 × 45 min.

piatok 7. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC