Film / seriál

… a kde je gulička?

U mě dobrý – česká komédia

Môže partia dobromyseľných naničhodníkov prekabátiť všetkého schopných švindliarov a úplatnú políciu? Bez odvahy, geniálneho plánu a improvizácie to nepôjde.

V roku 2008 sa Jan Hřebejk po sérii čisto autorských filmov vrátil k osvedčeným predlohám Petra Šabacha a tým aj k žánru pohodovej retrokomédie. Toto spojenie, ktoré bezchybne fungovalo už v Šakalích létach, Pelíškoch i Pupende, funguje rovnako dobre aj vo filme U mě dobrý, českej parafráze Dannyho jedenástky či Podrazu.

Divoké deväťdesiatky

Dej filmu nás prenesie na Libeňský ostrov do 90. rokov minulého storočia. Tunajšia záhradkárska kolónia, a predovšetkým krčma u Budyho je útočiskom šestice svojráznych kamarátov, ktorí pred zhonom sveta dávajú prednosť pokoju a kláboseniu pri mariáši. V ich láskavom kruhu nájde miesto každý – hostinský a bývalý androš Tonda (Jiří Schmitzer), vyslúžilý mág a iluzionista Mrklas alias Mr. Class (Boleslav Polívka), alkoholik a zlodej túžiaci po náprave Pepe (Vladimír Javorský), rybár Láďa (Petr Forman), ktorého ustavične prenasledujú groteskné katastrofy, láskavý Balun (Josef Somr) aj podpapučový Kája (Miroslav Vladyka), ktorému železnou rukou vládne rázna Jíťa (Simona Babčáková).

Co to děláte?
Odpočíváme.
Tak to všeho nechám a jdu vám pomoct.

Koniec idyly

Všeobecnú pohodu libeňských ostrovanov naruší nečakaný malér. Keď Káju oberú v neďalekej tržnici švindliari o jeho životné úspory, rozhodnú sa kamaráti vziať spravodlivosť do svojich rúk. Svetácky iluzionista Mrklas vymyslí dômyselný plán, ako dobehnúť nebezpečný gang a dostať Kájove peniaze späť. 

Ide o život

Hoci všetkým pôjde o život, neváhajú ani sekundu. Kája je predsa kamarát. Ostatne pri nakrúcaní musel nejeden z hercov osvedčiť svoju odvahu a železnú odolnosť aj v skutočnosti. Napríklad v scéne, keď Jíťa pristihne Káju v krčme a zrazí ho fackou k zemi, sa Miroslav Vladyka tak bál Simony Babčákovej, že radšej padal zo stoličky skôr, než sa jej ruka vôbec dotkla jeho tváre. To Simonu dopálilo natoľko, že Vladyku nečakane knokautovala s takou razanciou, že nielenže zmizol zo záberu (10. minúta 30. sekunda), ale napuchnutú tvár musel dlho ľadovať, aby zahladil stopy po Simoninom presvedčivom umeleckom výkone. Petr Forman zase predvedie, ako smrteľne nebezpečným výstrojom sa pre svojho nositeľa môžu stať obyčajné rybárske nohavice, ak sa stretnú s vlnou za prechádzajúcim člnom alebo ako nezaobchádzať s rybárskym háčikom, ak nechcete mať ústa nadosmrti prerezané od ucha k uchu.

Nostalgia, hlášky, peep-show a gangstri

Jan Hřebejk vybavil svoju úsmevnú reflexiu divokých začiatkov kapitalizmu v Čechách skvelou hudbou Norbiho Kovácsa, ale aj kanonádou gagov, vtipných hlášok, napínavých situácií, pôvabnými erotickými rozprávankami kúzelníka Mrklasa aj nenápadnými odkazmi na množstvo českých filmov vrátane svojich Pelíškov. Pamätáte sa, ako pije vodku maršal Malinovskij? Tentokrát to Bolek Polívka naučí zarazených švindliarov. Skrátka film U mě dobrý, je jednoducho dobrý.

Jan Hřebejk 

Tento 54ročný režisér patrí v súčasnosti k najobľúbenejším filmárom v Česku. Zaujal už svojimi Šakalími létami, ale srdcia divákov si dobyl dnes už kultovým filmom Pelíšky, ktorého scény a hlášky vie väčšina národa naspamäť. Okrem filmu pracuje aj pre televíziu. Najnovšie sa režisérsky podpísal pod seriálom Českej televízie Boží mlýny. Teraz pracuje na slovenskej dráme Víťaz.

U mě dobrý

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,6 % Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7, Profimedia.cz

Réžia Jan Hřebejk

Scénár Petr Jarchovský, Jan Hřebejk

Obsadenie Bolek Polívka, Jiří Schmitzer, Petr Forman, Miroslav Vladyka, Josef Somr, Lenka Vlasáková, Simona Babčáková

Dĺžka 102 min.

Rok 2008

sobota 11. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC