Dokument

Zoznámte sa s naozajstnými géniami

Traja génii u balóna

Britského teoretického fyzika a popularizátora tejto pre mnohých tajomnej a komplikovanej disciplíny asi nie je treba predstavovať. Ale nový seriál, ktorý vzniká pod jeho taktovkou, si vašu pozornosť zaslúži. A nebojte sa, rozhodne to nie je žiadna vedecká „suchárina“.

Hawking sa vždy snažil svoje názory, teórie i objavy šíriť aj medzi „nefyzikmi“, teda medzi väčšinu z nás. Vďaka svojmu neľahkému životnému osudu, ale aj zmyslu pre humor, sarkazmu a sebairónii to pre neho nebol až taký problém. Nakoniec sa z neho stal azda najznámejší vedec súčasnosti, ktorého elektronicky modifikovaný hlas nepatrí len na vedecké sympóziá, ale možno ho začuť aj v kultových seriáloch, ako sú Simpsonovci.

Je skoro prekvapujúce, že až teraz sa na televízne obrazovky dostáva celkom nový popularizačný seriál, ktorému velí on sám. V každej epizóde sa trojica dobrovoľníkov snaží prísť na kĺb nejakému zložitému javu, ktorý sa nakoniec ukazuje vlastne ako pomerne banálny. Stačí len odhaliť základný princíp, na ktorom všetko funguje. Veď aj najväčší vedci minulosti mnohokrát urobili svoje objavy vlastne len náhodou a často nešlo o žiadne zložitosti.

Seriálových „dobrovoľných fyzikov“ tak budú zaujímať otázky ako: Kto sme? Prečo sme tu? Kde vlastne žijeme? Sme vo vesmíre sami? A ako sa vesmír zrodil? Môžeme cestovať v čase? Pomocou názorných pokusov, najrôznejších mechanických, ale aj tých najmodernejších prístrojov a obyčajnej logiky sa bude trojica protagonistov snažiť splniť niekedy banálne, inokedy zložité úlohy a nájsť odpovede na všetky otázky, ktoré im ich „učiteľ“, pán Hawking, neustále pokladá. Seriál určite zaujme vedeckých nadšencov a malých fyzikov a možno nakoniec zistíte, že kúsok génia sa ukrýva v každom z nás.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Génius podľa Stephena Hawkinga

Dokument
Foto Nat Geo Channel
streda 1. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC