Dokument

Životodarný cyklus

Obloha s bleskami

Príroda je mocná čarodejnica, ktorá vie brať aj dávať. Vo výpravnom seriáli Krajina monzúnov sa pozrieme na jedno z jej najväčších kúziel – keď premieňa púšť na úrodné oblasti.

Monzúny ľudstvo sprevádzajú odpradávna. Tieto prívalové dažde, ktoré môžu trvať aj niekoľko mesiacov, spôsobuje teplotná nerovnováha medzi pevninou a morom. Mení sa tlak a horúci a studený vzduch sa pretláča, kto bude mať navrch. To znamená, že sa blíži monzún, ktorý vie poriadne potrápiť obyvateľov najrôznejších kútov sveta. V určitom období roka sa im naskytne hrozný aj fascinujúci pohľad zároveň, keď sa obrovské čierne búrkové mraky začnú blížiť k pevnine, akoby prichádzala temnota. 

Predovšetkým obyvatelia južnej Ázie tento pohľad poznajú dôverne. V období od júna do septembra sú výdatné zrážky takmer na dennom poriadku, hlavne v horských oblastiach. Spájajú sa s nimi však aj povodne a zosuvy pôdy, ktoré dokážu narobiť peknú paseku. Lenže sú tiež zdrojom životodarnej vody, bez ktorej by ľudia, zvieratá ani rastliny nemohli existovať. Proste každá minca má dve strany.

Výpravný dokumentárny seriál nás zavedie práve do južnej Ázie, kde tento fascinujúci cyklus prebieha rok, čo rok. Nielenže sa zoznámime s vedeckými poznatkami ohľadom monzúnov, dozvieme sa presne, ako vznikajú, čo spôsobujú a prečo by bez nich India nemohla byť, uvidíme však tiež dychberúce zábery. Príroda je totiž nielen mocná, ale aj krásna čarodejnica. Budete uhranutí divokosťou počasia, premenami krajiny i ľuďmi, ktorí v monzúnových oblastiach žijú a vedia ich pôsobenie dokonale využívať.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Krajina monzúnov

Dokument
Foto Viasat Nature
utorok 6. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC