Dokument

Vyšetrovanie leteckých nešťastí: Smrteľný obrat

Vyšetrovanie leteckých nešťastí: Smrteľný obrat

Mať tak krídla ako vták a lietať. Pred storočiami to bol len sen, dnes je to bežná rutina. Letecká doprava sa stala súčasťou našich životov.

Lietadlá nám uľahčujú život, dovoľujú nám cestovať oveľa rýchlejšie, skracujú vzdialenosti medzi kontinentmi a pre mnohých patria k bežnému životu rovnako samozrejme ako autá. O leteckej doprave sa navyše hovorí ako o najbezpečnejšej na svete. Štatisticky vzaté iste áno, automobilové nehody sú na dennom poriadku, pričom letecké patria k výnimkám.

Preto sú nehody lietadiel najčastejšie nazývané ako katastrofy. Keď sa niečo také stane, stojí to život desiatky, ak nie stovky ľudí. Veľmi dôležité je potom prísť na to, prečo k takejto tragickej udalosti došlo, aby sa podobným nešťastiam dalo predchádzať. Vyšetrovať leteckú haváriu ale nie je nič jednoduché. Predstavte si, že musíte skladať puzzle z tisícov drobných kúskov a na niektorých nemáte obrázok. Je to proste čierne políčko, ktoré si musíte doplniť inak, v podstate sami domaľovať. Vyšetrovatelia sú teda detektívi v tom najlepšom slova zmysle, ktorí sa snažia nájsť pravdu a zachrániť životy ďalších cestovateľov. V ďalšom zo série seriálov o leteckých katastrofách budete môcť sledovať ich prácu pri objasňovaní najtragickejších nehôd po celom svete.

Vyšetrovanie leteckých nešťastí

Dokument
Foto National Geographic
pondelok 4. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC