Dokument

Trochu iné micky

Trochu iné micky

National Geographic po roku opäť prichádza s Mesiacom veľkých mačiek. Všetci milovníci týchto majestátnych chlpáčov sa preto môžu tešiť na prvotriedne dokumenty, vďaka ktorým sa aspoň na chvíľu stanete členmi svorky.

Mačkovité šelmy sú skvelými lovcami a rozhodne to nie sú žiadni drobčekovia, z ktorých by ostatné zvieratá nemali rešpekt. Napriek tomu ich vo voľnej prírode stále ubúda. V Botswane síce žijú najväčšie levie samce, ale ani títo krásavci s bujnou hrivou nemajú na ružiach ustlané. Obstarať si niečo na jedenie na afrických trávnatých pláňach býva pekná fuška. Najväčší boj o prežitie ale zvádzajú roztomilé mláďatá. Len jeden z pätice malých chlpáčov sa dožije dvoch rokov, lenže ani potom nemá ešte vyhrané. Stať sa skutočným kráľom zvierat trvá totiž roky. Osudy týchto výnimočných šeliem môžete sledovať v dokumente Boj o svorku.

Ani na druhom konci sveta to nemajú mačkovití bratranci afrických levov ľahké. V preľudnenej Indii sa musia učiť spoločne žiť ľudia a zvieratá. Divočiny a pralesov totiž ubúda, takže sa môže stať, že na majestátneho leoparda narazíte uprostred Bombaja. Ako takéto stretnutie prebieha a či sú leopardy maznáčikovia, alebo zákerné šelmy, sa pokúsil zistiť Steve Winter. Podarilo sa mu natočiť unikátny dokument, Nenahraditeľní, ktorý dokazuje, že ľudia a šelmy môžu žiť spoločne.

O hybkosti, ladnosti aj sofistikovanosti mačkovitých šeliem asi nikto nepochybuje. Sú to vynikajúci lovci, ktorí si však vedia tiež pekne poleňošiť. Jeden z jej zástupcov navyše patrí k tým najrýchlejším zvieratám na svete. Štíhly, škvrnitý gepard je vďaka svojim šprintérskym schopnostiam loveckým kráľom. Ako vyzerá jeho život? Koho všetkého dokáže dobehnúť a čo má na svojom jedálničku? To všetko vám prezradí ďalší z cyklu dokumentov, Kráľovná lovu, v ktorom sa vrátite do africkej savany.

Mačky sú jednoducho unikátne šelmy, ktoré si vás dokážu podmaniť, a je jedno, či sa na ne budete pozerať len v televízii, alebo vám budú spokojne priasť na kolenách.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Mesiac s veľkými mačkami

Dokument
Foto Nat Geo Wild
nedeľa 5. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC