Dokument

Tajomstvo oceánov

Tajomstvo oceánov

Oceán – to on dal Zemi prezývku „Modrá planéta“ a hlavne vďaka nemu tu mohol vzniknúť život.

Svetový oceán sa skladá z piatich menších – Atlantického, Indického, Južného a Severného ľadového a Tichého – dokopy pokrývajú 71 % povrchu Zeme a tvoria 96 % celosvetových zásob vody. To už je poriadny kolos, ktorý si bezpochyby zaslúži našu pozornosť. Dnes vieme pomerne dosť o živočíchoch i rastlinách, ktorí v oceánoch žijú, dokážeme zmapovať reliéf aj geologické podložie či vytvoriť akúsi „horskú mapu“ oceánskeho dna.

Na National Geographic sa rozhodli „vytiahnuť špunt“ a zistiť, čo všetko človek za tisícročia nechal zabudnuté kilometre hlboko pod hladinou oceánov. Nie je toho rozhodne málo. Prvá séria vám za pomoci najmodernejších technológií pomôže zmapovať Pacifik, ktorý je takou prírodnou zbraňou hromadného ničenia.

Námorní archeológovia a historici zase budú pátrať po Hitlerových tajných zbraniach. A celý príbeh Severnej Ameriky od dinosaurov cez vojny a otroctvo sa dá pochopiť len z dna Mexického zálivu. Čakajú na vás vraky z vojnových bitiek i starodávne mestá a kultúrne skvosty. Pokiaľ vás téma vody na Zemi zaujala, rozhodne si nenechajte ujsť Medzinárodný Filmový Festival Voda, moře, oceány, ktorý sa uskutoční 16.–19. 9. v Hlubokej nad Vltavou. Jeho cieľom je priblížiť filmové diela zaoberajúce sa svetom sladkých a slaných vôd, ale tiež problematikou ochrany tejto oblasti životného prostredia. Znie to lákavo? Potom neváhajte a zapojte sa do súťaže o víkendový pobyt vo Wellness Hoteli Frymburk, ktorý sa nachádza neďaleko a užite si tak víkend plný poznania a odpočinku. Podrobnosti o súťaži nájdete na strane 3.

Tajomstvo oceánov

Dokument
Foto National Geographic
štvrtok 13. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC