Dokument

Tajomstvá a legendy hotelov: Nocovanie medzi príbehmi

Tajomstvá a legendy hotelov

Nie je hotel ako hotel. Niektoré podniky sú vyhľadávané kvôli zoznamu vzácnych hostí, ktorí v nich prebývali, alebo kvôli legendám, ktoré sa k nim viažu.

S uperluxusných hotelov je po svete dlhý rad: Palms v Las Vegas, manhattanský Four Seasons, Atlantis na umelom ostrove pri pobreží Dubaja alebo Burdž al-Arab, ktorý sa ako obrovská plachta vypína neďaleko. Pozlátené kohútiky umývadiel ani dych berúci výhľad však nenahradí to, čo robí ubytovanie v tradičnejších podnikoch nezabudnuteľným, totiž príbeh.
 
Nestarnúcim synonymom luxusu je parížsky Ritz, založený roku 1898. V hoteli sa schádzali najvýznamnejšie osobnosti svojej doby, pre ktoré sa „Ritz“ často stal druhým domovom. Vo svojich dielach ho zvečnili nespočetní umelci na čele s Ernestom Hemingwayom, po ktorom je pomenovaný jeden z hotelových barov. Za vojny slúžil ako francúzske veliteľstvo Luftwaffe, pretože si hedonista Göring zamiloval opulentné Suite Impériale. V tejto pamiatkovo chránenej izbe tiež povečerali princezná Diana a Dodi al-Fayed, syn terajšieho majiteľa hotela, pred tým ako vyrazili na osudovú naháňačku s paparazzmi. Skutočne legendárnym hotelom skrátka musela prechádzať história. Ako novodillískym hotelom Imperial, kde Ghandi, Nehru a Mountbatten vyjednali rozdelenie britskej dŕžavy na Indiu a Pakistan. Alebo londýnskym Claridge‘s, kde za druhej svetovej vojny pobývali hneď traja nacistami zosadení monarchovia. Jeho izbu 212 vyhlásil Winston Churchill na jeden deň za územie Juhoslávie, aby manželka Petra II. mohla porodiť korunného princa na domácej pôde.   
 

Luxus, štýl a duchovia

Hollywoodska smotánka sa zasa schádza v Beverly Hills Hotel – slávnych hostí tohto podniku netreba vymenovávať, boli a sú nimi všetci, ktorí kedy v továrni na sny niečo znamenali. Svojou bohatou históriou a neopakovateľnou atmosférou je vyhlásený tiež marakéšsky La Mamounia, architektonická rozprávka tisíc a jednej noci. Niektoré hotely však nie sú vyhľadávané pre romantiku zašlých čias, ale skôr pre jej opak. Mnoho ľudí priťahujú miesta tragédií, a najmä v Amerike sa celý rad podnikov chváli tým, že v ich izbách zaručene straší. Neworleanský Provincial bol za vojny Severu proti Juhu nemocnicou konfederačnej armády a v niektorých izbách sa stále objavujú škvrny od krvi.

Tajomstvá a legendy hotelov

Dokument
Foto Travel Channel
nedeľa 5. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC