Dokument

Stavať mimo civilizačné siete: Bývať inak

Earthship

Chcete žiť v originálnom dome a nebaví vás platiť zloženky za elektrinu či vykurovanie? Postavte si zemnú loď.

Už na štúdiách architektúry sníval Michael Reynolds o úplne inom stavaní. Z materiálov, ktoré sa doslova váľajú všade okolo, a nezávisle na inžinierskych sieťach. Predstavoval si jednoduché, ale komfortné obydlia, ktoré by si mohol postaviť každý, aj bez hlbších znalostí murárčiny.
 
Koncom šesťdesiatych rokov sa teda vrhol na experimentovanie s murovaním zo starých pneumatík, plastových fliaš či plechoviek od piva. Ukázalo sa, že múry z týchto materiálov a hliny majú slušné izolačné vlastnosti a sú navyše mimoriadne odolné voči ohňu. V roku 1972 postavil prvý dom z prírodných surovín a odpadu, a nechal si ho patentovať 
pod názvom Earthship, teda „zemná loď“.
 
Čoskoro si získal pozornosť vznikajúceho ekologického hnutia a aj mnohých hollywoodskych celebrít, staval napríklad pre televízne hviezdy tej doby Dennisa Weavera a Keitha Carradine. S rozvojom príslušných technológií začal Reynolds svoje domy vybavovať fotovoltaickými článkami, veterníkmi a tepelnými čerpadlami, takže sa stali energeticky úplne sebestačnými. Dômyselné systémy recyklácie a zachytávania dažďovej vody robia nie nevyhnutnou aj prípojku do vodovodnej siete.
 
Prvé Reynoldsove konštrukcie síce neboli vždy dokonalé a čelil niekoľkým žalobám kvôli pretekajúcim strechám alebo nefunkčnej regulácii teploty, zemné lode predsa len obstáli. Dnes ich stoja desiatky po celej Severnej Amerike a v niekoľkých krajinách Európy, dom s plochou tristo štvorcových metrov vzniká aj na pražskom Smíchove. Niekoľko projektov sa tiež realizovalo alebo sa práve stavia v Afrike, okrem iného waldorfská škola v Sierra Leone.
 
Nenechajte si ujsť jedinečný dokument o zemných lodiach, ktorým vás prevedie sám vynálezca Michael Reynolds.

Stavať mimo civilizačné siete

Dokument
Foto Travel Channel Felix Muller
utorok 23. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC