Dokument

Prezidentskí kostlivci v skrini

Biely dom

Ako sa volá asi najznámejší dom na našej planéte? Predsa Biely! Sídlo najmocnejších mužov sveta, jeden zo symbolov Spojených štátov, ktorý ste videli určite nespočetnekrát aspoň v správach a filmoch.

Možno si myslíte, že o tomto honosnom sídle viete dosť – má 131 izieb, tri kuchyne, 35 kúpeľní, 16 spální, 412 dverí, 147 okien, 28 krbov, 12 komínov, osem schodísk a tri výťahy. Pán prezident si v ňom môže zahrať bowling, zaplávať si vo svojom bazéne a potom sa pozrieť na nejaký pekný film vo vlastnom kine. A keby sa mali vzťahy na medzinárodnom poli opäť ochladiť, je v ňom pripravený aj podzemný kryt. Je vôbec možné, aby táto architektonická ikona skrývala nejaké tajomstvá? Alebo sú tu spočítaní aj všetci kostlivci v skriniach?
 
Keďže sa blížia prezidentské voľby, tak sa na Travel Channel rozhodli adrese Pennsylvania Avenue 1600 vo Washingtone, D. C. pozrieť na zúbok (mimochodom výbava Bieleho domu je úžasná, nachádza sa tu aj zubná ordinácia). Don Wildman sa bude snažiť poriadne preskúmať oslavu, pri ktorej mohol Biely dom vyletieť do povetria. (Že by sa niekto inšpiroval nespočetným množstvom katastrofických filmov?) A pokúsi sa rozlúštiť tiež ďalšie hádanky, pretože počas rokov sa tu objavovali a zase strácali najrôznejšie veci. S každým ďalším prezidentom totiž prichádzali zmeny nielen v politike, ale aj v „bielych“ kuchyniach a spálňach.
 
Nebojte sa, Záhady Bieleho domu nie sú žiadny bulvár, ale čisto dokumentárny seriál, ktorý nakukuje, kam by sa možno nemalo, ale vďaka tomu sa zoznámite zase o niečo viac s americkou históriou. Veľké dejiny, osobnosti i politiku totiž pomáhajú formovať maličkosti a nemali by sme na ne zabúdať, ani ich tutlať.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Záhady Bieleho domu

Dokument
Foto Travel Channel
nedeľa 9. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC