Dokument

Po stopách drahokamov

Z dukumentu Králi baní

Krásne ženy a šperky, dvojica, ktorá spolu vždy ladila. Koniec koncov stačí si pustiť slávnu pieseň Marilyn Monroe Diamonds are a girl‘s best friend. Viete však, kde sa tieto skvosty berú?

Nový seriál Králi baní nezaujímajú klenotníctva ani burzy drahých kameňov, ale snaží sa dostať k podstate veci, pozrieť sa hlbšie pod povrch, a to doslova. Skúsení geológovia vás totiž zavedú na prapodivné miesta po celom svete, kde sa nachádzajú tie najvzácnejšie minerály, ktoré sa stali ozdobou hoc aj kráľovských klenotov. Môžete tak preskúmať dávno zabudnuté, ale aj stále činné bane naprieč všetkými kontinentmi.

Za tajomným Chivorským smaragdom budete musieť ísť do Kolumbie, odkiaľ Španieli dovážali tento drahokam do Európy viac ako tri storočia (16.–19. stor.). Temne zelený minerál však nemali v obľube len Inkovia a neskôr Európania, už v starovekom Egypte si ho obľúbili panovníci naprieč všetkými dynastiami, Kleopatru nevynímajúc.

Svoje poklady vám poodhalí tiež unikátny ostrov na úplne inom konci planéty, Madagaskar. Ťažia sa tu totiž úplne jedinečné zafíry. Tie najvzácnejšie bývajú temne modré, ale môžu byť aj ružové, žlté či zelenkavé. Jeden z najväčších ostrovov na svete však nevyniká len rozlohou, ale aj svojím nerastným bohatstvom, takže tu nájdete zafíry nie jednofarebné, ale hneď siedmich dúhových farieb. Ale nielen trópy či juhoamerické pohoria ukrývajú vzácne poklady. Aj v krajine ľadu, Grónsku, sa pod povrchom dajú nájsť ozajstné klenoty, ohnivo červené rubíny, ktoré boli veľmi obľúbené v stredoveku, takže niekoľko ich je aj na svätováclavskej korune.

Králi baní vás vezmú na dobrodružné výpravy, pri ktorých sa môžete nechať oslniť leskom drahých kameňov, ale uvidíte aj mnohé zo vzdialených a krásnych kútov našej planéty.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Králi baní

Dokument
Foto Nat Geo Channel
štvrtok 17. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC