Dokument

Na hraniciach Latinskej Ameriky

Na hraniciach Latinskej Ameriky

Hranica – slovo, ktoré v sebe nesie mnoho významov, ale ten najsilnejší je asi – predel. Naznačuje nám, že „za hranicou“ bude iný svet.

Tak nejako to funguje aj v prípade Ameriky, kontinentu, ktorý je rozdelený na dve polovice. Nás bude tentoraz zaujímať tá Južná. Okrem úchvatnej prírody a rozmanitých kultúr je tento kontinent symbolom nebezpečenstva. Snaha niektorých ľudí, či už úplne obyčajných túžiacich iba po finančnom prilepšení, či ostrieľaných zločincov, prepašovať do inej krajiny najrôznejšie omamné látky, je „obdivuhodná“. Skutočne obdivuhodní sú ale colníci, ktorí hranice strážia. Vedeli ste, že po sčítaní všetkých hraníc medzi štátmi Južnej Ameriky sa dostanete k číslu 35 tisíc kilometrov? Ustrážiť taký „lán cesty“ nie je nič jednoduché.

V pomerne akčnom dokumentárnom seriáli vás zoznámime s neohrozenými strážcami hraníc, ktorí často nasadzujú vlastné životy, aby zabránili pašovaniu drog, či iného nelegálneho tovaru. Spoločne s nimi sa stretnete so ženami pašujúcimi marihuanu všemožnými spôsobmi. Uvidíte, ako vyzerá zásah proti drogovému kartelu. Pašeráci sú obratní tiež na mori, najmä medzi Kolumbiou a Panamou na lodiach nebývajú len ryby. A „veselo“ býva aj na železnici. Južná Amerika je skrátka divoká vo všetkých smeroch a najdivokejšie je to asi na všetkých jej hraniciach.

Na hraniciach Latinskej Ameriky

Dokument
Foto National Geographic
pondelok 15. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC