Dokument

Mimo turistické značky

Josh Gates pred hangárom

Cestovanie je obľúbená kratochvíľa nespočetného množstva ľudí. Niektorým vyhovujú sprievodcovia s vlajočkami, tisíckrát prešliapané cesty a davy ľudí, ale nájde sa aj veľa dobrodruhov, ktorí oveľa radšej všetko vyskúšajú na vlastnú päsť.

Ak patríte k druhej skupine cestovateľov, alebo sa naopak sami cestovať bojíte, ale zaujíma vás, ako taká cesta môže vyzerať, vydajte sa na expedície s Joshom Gatesom. Tento sympatický dobrodruh si zbalí batoh, mapu a vyráža kamkoľvek ho napadne. Jeho cesty majú vždy nejaký cieľ, alebo motiváciu – pátral napríklad po Yettim, vyskúšal si prácu vysokohorského šerpu, „objavoval“ gyros alebo sa stratil v Budapešti. Skrátka, nie je mu cudzí žiadny kút kdekoľvek na planéte, ktorý je niečím zaujímavý. Pre Josha je rozhodujúce, aby na svojich cestách všetko spoznal a okúsil sám za seba. Objavuje nové obchodíky, reštaurácie, testuje ubytovanie, stretáva sa s miestnymi ľuďmi a v horách oveľa radšej kráča po zvieracích cestičkách než po turisticky značených trasách.

V januári bude Josh pátrať po najstarších svetových legendách a záhadách. Vydá sa po stopách údajne vedúcich k umiestneniu bájneho Šangri-La. Podarí sa mu nájsť nebo na zemi? V Mexiku sa zase dostane pod najväčšiu pyramídu na svete pri pátraní po mocnej civilizácii predchádzajúcej Aztékom. A v Ekvádore cestuje do záhadných hmlových hôr pri hľadaní všemocnej múmie. Dobrodruhom telom i dušou by tento zaujímavý, ale taktiež vtipný seriál nemal uniknúť. Čakajú vás úchvatné krajinné scenérie, majestátne veľhory, ale aj malebné dedinky rovnako ako mestské metropoly. Všade tam nikdy neviete, na čo, či koho narazíte.

Josh Gates je dobrodruh, vášnivý cestovateľ, zanietený potápač a fotograf. Podieľal sa na podmorských archeologických vykopávkach v oblasti Stredomoria, navštívil viac ako 100 krajín, od afrických púští po Antarktídu. Okrem toho pokoril „strechu Afriky“, Kilimandžáro, a zdolal aj Aconcaguu, najvyššiu horu Severnej a Južnej Ameriky.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Expedícia neznámo

Dokument
Foto Travel Channel
sobota 7. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC