Dokument

Kde sa rodí hudba

Kde sa rodí hudba – dokumentárny seriál

Presvedčte sa na vlastné oči a uši, ako sa rodili najväčšie hity tohto i minulého storočia v najslávnejších nahrávacích štúdiách sveta.

Hudba nás sprevádza na každom kroku. Jej dejiny si od nepamäti plynuli svojím pozvoľným tempom. Napriek regionálnym rozdielom a stupňujúcej sa rafinovanosti zostávala jej forma viac-menej rovnaká. Potom prišlo 20. storočie a s ním zvuková revolúcia, ktorá rozmetala doterajšie zvyklosti a zmenila hudbu raz a navždy. K explózii hudobných žánrov a štýlov prispel významnou mierou objav technológie nahrávania, ktorého sa ihneď chopili muzikanti a zvukoví mágovia, aby preskúmali a využili jej možnosti na maximum.

Ide o zrodenie novej umeleckej formy. Vznikla hudba, ktorá sa vlastne nedá zahrať, ktorá nemôže existovať mimo nahrávacie štúdio...
Brian Eno, hudobník

Osemdielny dokumentárny seriál Kde sa rodí hudba mapuje históriu tohto hľadania. Prostredníctvom viac ako 150 pôvodných rozhovorov s najslávnejšími interpretmi, producentmi a priekopníkmi hudobného priemyslu vás prevedie zákulisím nahrávacích štúdií, aby ste sa dozvedeli, ako sa rodili nové zvuky a najdôležitejšie hudobné projekty posledných sto rokov. Stretnete sa pritom s takými ikonami odboru ako sú či boli David Bowie, Nirvana, Frank Sinatra, Pink Floyd, Adele, Beatles, Jimi Hendrix, Madonna, Bob Dylan, Johnny Cash, Dr. Dre, Miles Davis, Beach Boys, Eurythmics, Beck, The Rolling Stones, Stevie Wonder, Bee Gees, Beastie Boys, Public Enemy, Grateful Dead a mnohými ďalšími. Rozhovory sprevádzajú unikátne archívne zábery a nahrávky, ktoré by si žiaden fanúšik modernej hudby nemal nechať ujsť!

A len tak mimochodom – za seriálom stojí legendárny producent Beatles Sir George Martin, jedna z najvplyvnejších a najzasvätenejších postáv nahrávacieho priemyslu. Takže informácie, ktoré v seriáli budete počuť, sú naozaj z prvej ruky a so zárukou.

George Martin

Sir George Martin je neodmysliteľne spojený so slávnym londýnskym štúdiom Abbey Road. Bolo to prvé štúdio na svete, ktoré vzniklo čisto za účelom nahrávania dosiek, a to už v roku 1931. Práve tu vznikla v roku 1935 vôbec prvá stereonahrávka.

Kde sa rodí hudba 

Dokument
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Jeff Dupre, Maro Chermayeff, James Manera

Obsadenie Jeff Beck, Eric Clapton, Roger Daltrey, Brian Eno, Billy Idol, Elton John, Annie Lennox, Paul McCartney…

Dĺžka 8 × 53–54 min.

štvrtok 27. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC