Dokument

Spomienky pretkané smiechom a slzami

Karel a Karel Special – dokumentárne programy

Fenomén, aký sa objavuje iba výnimočne. To bol spevák Karel Gott. Dva dokumenty rozprávajú (nielen) príbeh posledného roku jeho života.

Mal talent od Boha a prežil život ako málokto z nás. Zároveň to bol vtipný a inteligentný muž s vášňou pre ženy a výtvarné umenie, otec, manžel aj kamarát. Všetky tieto polohy mimoriadneho speváka Karla Gotta, ktorého od šesťdesiatych rokov vzývali generácie poslucháčov, dokladá dvojica dokumentov režisérky Olgy Špátovej. Predovšetkým ale mapuje posledný rok jeho života.

Špátovú oslovil pred šiestimi rokmi sám Karel Gott s rodinou. Dokumentaristka sa tak mohla s Majstrom stretávať opakovane a preniknúť do jeho života hlbšie ako ktokoľvek iný. Nielenže získala množstvo unikátnych rodinných aj pracovných videozáberov, ale smela natáčať aj v situáciách, ktoré by za obvyklých okolností zostali verejnosti skryté. Bola tak napríklad pri rodinnej vianočnej pohode na chalupe, ale aj v ordinácii, kde si Karel Gott za sprievodu manželky Ivany vypočul správu o tom, že jeho choroba sa nedá vyliečiť. V dokumentoch nechýba rad vtipných zážitkov s kamarátmi, napríklad so saxofonistom Felixom Slováčkom alebo kapelníkom Ladislavom Štaidlom, dojemné stretnutia aj spomínanie so speváčkou Martou Kubišovou, výlety do minulosti i spevákove životné ohliadnutia.

Karel

Dokument
Hodnotenie redakce
Foto CANAL+

Réžia Olga Malířová Špátová

Dĺžka 133, 49 min.

Rok 2020

Satelitná televízia: Skylink Live TV

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC