Dokument

Desivé podmorské stroje smrti

Tichá vojna: Bitky pod hladinou mora

Studená vojna zúrila aj hlboko pod hladinou svetových oceánov.

V druhej polovici 20. storočia spolu obe superveľmoci súperili na všetkých frontoch, najnebezpečnejšie však boli preteky v jadrovom zbrojení. Okrem počtu nukleárnych hlavíc hrala kľúčovú úlohu tiež schopnosť ich okamžitého nasadenia kdekoľvek na svete. Balistické rakety a diaľkové bombardéry pritom možno boli menej hrozivými nosičmi apokalypsy, než tiene ticho plávajúce pod hladinou.
 
Štiepením jadra poháňané ponorky boli a sú používané na „lov“ cudzích ponoriek či k výsadkom špeciálnych jednotiek. Počas studenej vojny však vyzbrojené jadrovými hlavicami mali predovšetkým zastrašovať protivníka. S nákladom, ktorý mohol spáliť celý svet na uhoľ, sa mohli viac či menej nepozorovane vynoriť kdekoľvek. S ohľadom na nepredstaviteľne ničivú silu ich zbraní a obrovskú mobilitu ide zrejme o najsmrtonosnejšie zbraňové systémy, ktoré ľudia kedy postavili.
 

Rovnováha strachu

Svojím spôsobom sa však strategické ponorky zaslúžili o to, že sa studená vojna nikdy nestala horúcou. Pomáhali udržiavať patový stav medzi oboma blokmi, pretože žiadna strana nemohla zničiť všetky nepriateľské jadrové zbrane naraz. Po útoku by sa nedalo zabrániť odvete z morských hlbín, ktorá by aj na útočníka zniesla nukleárnu katastrofu.
 
Bolo to však práve vo svetových oceánoch, kde dochádzalo k tým najkritickejším stretnutiam po zuby ozbrojených protivníkov. Tie však vo svojej dobe zostali verejnosti na oboch stranách konfliktu utajené, a dodnes mnoho z týchto incidentov zostáva len málo známych či preskúmaných. Mimochodom aj veľká časť vážnych nehôd jadrových reaktorov sa udiala práve na palubách ponoriek.
 
Hrozivo fascinujúci príbeh amerického, britského a sovietskeho podmorského studeného bojovania rozpráva seriál, ktorý obsahuje tiež mnoho prvýkrát zverejnených svedectiev z prvej ruky. Vďaka nim prináša jedinečný pohľad do náročného života na palube týchto smrtiacich strojov. Využíva vizuálne pôsobivé rekonštrukcie a archívne záznamy, ktorými privádza k životu podmorské naháňačky a špionážne operácie, ktoré uviedli svet na pokraj jadrovej vojny.
Dokument
Foto Viasat
streda 5. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC