Dokument

Challenger: osudný štart raketoplánu

Štart raketoplánu Challenger

Vesmírny program NASA bol od pristátia na Mesiaci pýchou USA a spolu s ním aj raketoplán Challenger. Ale 28. január 1986 všetko zmenil.

Challenger bol druhým raketoplánom, ktorý bol vypustený na obežnú dráhu, vykonal deväť misií počas iba troch rokov. Nikto nepochyboval o jeho funkčnosti a spoľahlivosti, osvedčil sa dokonale a NASA počítala s jeho ďalším využívaním a modernizovaním. Lenže prišiel január roku 1986, po ktorom nezostal vo vesmírnom programe ležať doslova kameň na kameni.Očakávaný let na obežnú dráhu, kam mala byť vynesená telekomunikačná družica a počas niekoľkých nasledujúcich dní potom mala posádka ešte ďalšie úlohy, okrem iného napríklad výučbu detí priamo z vesmíru, sa v podstate nikdy neuskutočnil. Len 73 sekúnd po štarte totiž došlo k explózii, ktorá raketoplán roztrhala na kusy. Celá NASA skamenela spoločne s tisíckami divákov tejto tragédie, ktorí neveriacky pozerali na oblohu aj televízne obrazovky. Nikto zo siedmich členov posádky neprežil.
Čo zapríčinilo túto katastrofu? Prehliadol niekto nejakú závadu? Ovplyvnilo štart chladnejšie počasie? Zlyhala technika, alebo ľudia? Na tieto aj mnoho ďalších otázok vám pomôže odpovedať dokument Vypustenie Challengeru, ktorý je súčasťou cyklu venovaného zásadným udalostiam 80. rokov. Uvidíte dobové zábery, budete môcť sledovať celý štart sekundu po sekunde a k slovu sa dostanú odborníci z NASA aj vyšetrovatelia, ktorí sa vtedy snažili rozkľúčovať, čo že sa to vlastne stalo. Dozviete sa, ako táto katastrofa ovplyvnila lety do vesmíru a vesmírne inžinierstvo vôbec. A samozrejme neprídete ani o počítačové simulácie a dokonalé animácie.

Zaujímavosť

V rámci programu Učiteľ vesmíru, ktorý vyhlásil prezident Ronald Reagan, sa na palubu raketoplánu dostala aj učiteľka Christa McAuliffeová. Mala svojich žiakov vyučovať priamo z obežnej dráhy prostredníctvom televízneho prenosu. Bola označovaná ako „prvý cestujúci do vesmíru“ a jej prítomnosť na palube budila mimoriadnu pozornosť. Vďaka nej sa pre takého člena posádky začalo používať označenie účastník kozmického letu (SFP – Space Flight Participant).

Vypustenie Challengeru

Dokument
Foto National Geographic Channel
nedeľa 24. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC