Dokument

Americké pamätihodnosti v žiari reflektorov

Americké významné miesta bez tajomstiev

My, Európania, sme zvyknutí na stovky rokov staré pamiatky. Často okolo nich chodíme bez povšimnutia, veď Koloseum a nespočetné množstvo najrôznejších chrámov poznáme zo školských lavíc, z televízie i najrôznejších zájazdov. Máme pocit, že objaviť niečo nové sa snáď už nedá. Zato Američania sú zo svojej krajiny stále nadšení a najrôznejšie monumenty ich neprestávajú uchvacovať.

Keď sa povie USA, asi vás hneď napadne Socha slobody. Dohľadať si základné informácie nie je žiadny problém – socha je vysoká 46 metrov, spolu s 47 metrovým podstavcom je teda vrchol fakle vo výške 93 metrov nad zemou. Socha váži 205 ton, v obvode má 10,6 metra, ústa majú šírku 91 cm. Pravá ruka, ktorá drží fakľu, je dlhá 12,8 metra. Pri nohách jej ležia rozťaté putá tyranie. V ľavej ruke drží dosky predstavujúce vyhlásenie nezávislosti – je na nich nápis JULY IV MDCCLXXVI (4. júla 1776, deň vyhlásenia Deklarácie nezávislosti).

A keď sa pozriete na druhú stranu kontinentu, potom určite okamžite vyhŕknete Golden Gate. A zase – jeden z najdlhších a najznámejších visutých mostov na svete. Prekonáva rovnomennú úžinu pri ústí sanfranciskej zátoky do Tichého oceánu. O jeho stavbe bolo rozhodnuté v roku 1930 a bola zahájená 5. januára 1933. Do prevádzky bol slávnostne uvedený 27. mája 1937 pre peších a o deň neskôr pre automobily. Vtedy bol najdlhší na svete.

Takto by sme mohli pokračovať ďalej, lenže to by ste sa unudili. Spektrum preto pripravilo seriál, ktorý divákov zavezie k najznámejším pamätihodnostiam USA, ale v komentári nebude opakovať obvyklé, väčšinou už notoricky známe informácie, ale zaujímavé detaily z histórie tej-ktorej pamiatky a z legiend, ktoré sa k jednotlivým miestam viažu.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Americké významné miesta bez tajomstiev

Dokument
Foto Spektrum
piatok 24. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC