Dokument

Ako som sa stal ženou: Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľovná!

Ako som sa stal ženou

Bruce, pardon Caitlyn Jenner je snáď najznámejšou transsexuálkou na svete. Jej premenu môžete prežiť v televízii.

Po letných Olympijských hrách v Montreale v roku 1976 poznala meno Bruce Jenner celá Amerika. Na vrchole studenej vojny vyhrávali sovietski atléti aj v disciplínach, v ktorých predtým excelovali Američania. Než im olympijské zlato v desaťboji vyfúkol mladík zo zapadákova v štáte New York.
Na náhlej sláve sa Jennerovi ako jednému z prvých športovcov podarilo vybudovať kariéru v zábavnom priemysle a reklame. Zahral si vedľajšie úlohy v mnohých televíznych seriáloch a mal vraj dokonca hrať Supermana vo filmoch, v ktorých nakoniec účinkoval Christopher Reeve. Na chvíľu bol tiež úspešným automobilovým pretekárom, jeho hlavným pódiom sa ale stali talk show a stránky bulvárnych plátkov.

Sláva jej pristane

Jenner bol dvadsaťtri rokov manželom profesionálnej celebrity Kris Kardashian, s ktorou má dve deti a štyri ďalšie vychovával. Rodina sa preslávila vďaka reality show Kardashianky a ich rodina, ktorá sa vysiela už od roku 2007. Dcéry si na verejnej známosti vybudovali kariéry modeliek, herečiek a módnych návrhárok, ale ani otec sa nestratil.
V apríli tohto roku v televíznom interview oznámil, že od mladosti vie, že je vo vnútri ženou. Zveril sa, že sa prezliekal do ženských šiat a skúšal hormonálnu terapiu, prestal s tým však v čase, keď nadviazal vzťah s Kris. Tá mu občas dovoľovala preskúmavať svoju sexuálnu identitu, aspoň keď práve neboli spolu. O svojej prirodzenosti s ňou však vraj dlho nedokázal otvorene hovoriť a práve preto vzťah nakoniec stroskotal.
V júni potom prijal meno Caitlyn a začal o sebe hovoriť v ženskom rode. Stala sa prvou transgender ženou na obálke časopisu Vanity Fair, pričom ju fotila slávna Annie Leibovitz. Tiež dosiahla svetový rekord, keď jej nový profil na Twitteri za štyri hodiny nabral milión sledujúcich. „Som taká šťastná, že môžem byť po toľkých rokoch sama sebou,“ napísala im.
Pozvoľnú premenu Brucea na Caitlyn zažite zblízka v osemdielnom dokumentárnom seriáli.

Ako som sa stal ženou

Dokument
Foto Profimedia.cz
nedeľa 2. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC