Šport

Začína sa Bundesliga: Bayern proti všetkým

Bundesliga

Po majstrovstvách sveta v Brazílii zasiahla celé Nemecko futbalová horúčka. Lenže pozor! Hlavne mocný Bayern Mníchov si musí dať veľký pozor, aby ho majstrovská opica nepripravila o titul. Krátka príprava, únava hráčskeho materiálu či marketingová tour po USA. To všetko chce v novej sezóne využiť Jürgen Klopp so žltočiernou mašinou z Vestfálska.

 ým futbalisti Borussie Dortmund prichádzali do pokojného horského strediska Bad Ragaz vo Švajčiarsku, ich konkurenti z Bayernu sedeli v leteckom špeciáli smerujúcom do USA. Pokoj a pohoda pod dozorom alpských velikánov versus zhon veľkomesta, konkrétne New Yorku. Nemecké veľkokluby zvolili diametrálne odlišnú finálnu časť letnej prípravy a už teraz sa začína špekulovať, či to ovplyvní boj o majstrovský titul v Bundeslige.
 
Bavorský klub sa rozhodol otvoriť si vrátka na gigantický trh, preto zvolil letnú marketingovú tour po USA. „Už niekoľko mesiacov dopredu sme sa vo vedení rozhodli pre túto cestu. Aj keď si uvedomujeme, že to nemusí byť úplne optimálne,“ povedal k výletu za oceán Jörg Wacker, člen predstavenstva Bayernu a muž zodpovedný za šírenie značky FCB do celého sveta.
 

Van Gal nesúhlasí

„Všetky veľké kluby na svete to robia rovnako,“ poznamenal zmierene tréner Pep Guardiola. Aj on si uvedomuje, že ideálna príprava vyzerá úplne inak. Lenže dobre vie, že rovnakou cestou sa tento rok vydal napríklad aj Manchester United. Jeho nový kouč Louis van Gal sa otvorene posťažoval a avizoval, že budúce leto bude striktne proti cestovaniu za oceán.
 
„Ale je to ideálna šanca sa prezentovať, ukázať, kto sme ...,“ polemizoval Guardiola. Marketingové ciele dostali prednosť a španielsky kouč túto verziu prijal, vlastne mu ani nič iné nezostávalo.
 
Vrásky na čele mu určite zavinila aj absencia novopečených majstrov sveta, ktorí sa k tímu pripojili vlastne až počas augustového turné. Philipp Lahm, Bastian Schwenisteiger, Thomas Müller, Manuel Neuer, Mario Götze plus Holanďan Arjen Robben (Dante letel z Brazílie) skočili do prípravy dosť neštandardným spôsobom – v stredu ráno sa vydali z mníchovského letiska smerom do Portlandu, bez jediného tréningu a s deväťhodinovým časovým posunom naskočili do prípravného duelu, po ktorom bez prespania zase utekali do lietadla a domov do Mníchova. To všetko za neskutočných 34 hodín!
 

Pivovar aj kopec autogramov

Zvyšok mužstva mal v Amerike na programe okrem dvoch prípravných duelov a niekoľkých tréningov aj kopec povinných reklamných akcií. Xherdan Shaqiri s Holgerom Badstuberom sa ukázali v pivovare Brauhaus v New Yorku, Robert Lewandowski s Claudiom Pizarrom v pobočke T-Mobile a David Alaba s Javierom Martinezom pózovali pre Adidas. K tomu pravidelné tlačové konferencie, podpisové akcie či spoločný výlet na lodi. Proste blázinec.
 
To Jürgen Klopp ladil formu Borussie Dortmund vo Švajčiarsku. Áno, aj jemu sa hlásili majstri sveta a účastníci MS s oneskorením, lenže aspoň sa nemuseli trmácať po USA. „Neviem, či budeme najlepší, ale od prvého zápasu budeme pre všetkých sakramentsky nepríjemným súperom,“ odkázal charizmatický tréner, ktorý počas leta riešil, akým spôsobom nahradí superkanoniera Roberta Lewandowského (odišiel do Bayernu). A vraj sa mu to podarilo, klub zainvestoval do ofenzívnych hviezd Immobileho, Ji, Gintera a Kolumbijčana Ramosa. „Budeme pre súpera veľmi nečitateľní, máme veľa variantov,“ znie z Vestfálska.
 
A náreky na neskorý návrat reprezentantov? Nie. V Dortmunde sú tabu. Zakázané. „Všetci to dopredu vedeli a mohli sa na to pripraviť. Tieto reči ma vytáčajú ako diskutovať stále dookola o počasí,“ mal jasno klubový boss Han-Joachim Watzke v rozhovore pre Sport Bild. Novinky samozrejme chystá aj Pep Guardiola. Špekuluje sa o tom, že bude chcieť v novej sezóne prejsť na nový herný systém s tromi obrancami. V základnej zostave tak bude opäť veľmi tesno a niektorá zo superhviezd bude musieť zostať na lavičke. Robben alebo Müller? Götze alebo Thiago? Pre španielskeho kouča veľmi ťažká úloha.

Bundesliga

Šport
Foto Profimedia.cz
pondelok 1. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC