Šport

WTA: Ženskému tenisu vládne Serena

Serena Wiliamsová

K Vám domov totiž mieri prvotriedny ženský tenis. Kto má na konci tenisovej sezóny najviac síl? Zostavili sme pre Vás rebríček TOP 5 tenistiek súčasnosti. Tu sú.

Serena Wiliamsová 

Výška/váha: 175 cm/70 kg
Národnosť: americká
NAJ úspechy: víťazka Australian Open 5×, French Open 2×, Wimbledonu 5×, US Open 6×, Turnaja majsteriek 4×, zlato na OH 2012
 
Americká tenistka suverénne vládne tohtoročnému rebríčku WTA. Súperky drví tradične agresívnym spôsobom hry a smrteľne silným a rýchlym servisom. Na grandslame síce tento rok dlho nemohla prekonať prekliatie osemfinále, lenže na US Open nedala nikomu šancu. Na kurtoch vo Flushing Meadows si vo finále poradila s kamarátkou Caroline Wozniackou, triumfovala na tomto turnaji tretíkrát po sebe a celkovo 18. titulom vyrovnala tenisové legendy Chris Evertovú a Martinu Navrátilovú.  
 
Zaujímavosť: Už takmer desať rokov pôsobí Serena aj vo svete módy a navrhuje vlastné kolekcie. Bezprostredne po tohtoročnom triumfe na US Open sa predstavila na newyorskom Týždni módy.
 

Petra Kvitová 

Výška/váha: 182 cm/70 kg
Národnosť: česká
NAJ úspechy: víťazka Wimbledonu 2×, Fed Cupu 2× a Hopman Cupu
 
Na raňajky si najradšej dopraje vajíčka s chlebom, má rada jahodovú zmrzlinu a fandí Jaromírovi Jágrovi a Petrovi Čechovi. To na seba „prezradila“ česká tenisová jednotka na svojich oficiálnych webových stránkach. Pred svojimi fanúšikmi vôbec nič netají. Nedávno dokonca na sociálnej sieti Twitter opísala celý tréningový deň a dokumentovala to aj fotografiami. A verte, že všetky úspechy a zarobené doláre sú vykúpené tvrdou drinou. Cesta na svetový tenisový vrchol proste veľmi bolí…
 
Zaujímavosť: Spoločne s Radkom Štěpánkom tvorili tenisový pár snov. Vydržali spolu dva roky, tento rok na jar však potvrdili svoj rozchod.
 

Caroline Wozniacki 

Výška/váha: 177 cm/58 kg
Národnosť: dánska
NAJ úspechy: finále US Open (2009, 2014), semifinále Australian Open (2011) finále Turnaj majsteriek (2010)
 
Dánska tenistka má poľské korene a pochádza z rýdzo športovej rodiny. Jej matka je bývalá poľská reprezentantka vo volejbale, otec zase poľský futbalista, tomuto športu sa venuje aj jej brat. Najďalej to však zo športovej rodiny dotiahla práve Caroline. Už v dvadsiatich rokoch ochutnala, aké to je byť svetovou jednotkou ženského tenisu. A na tróne vydržala poriadne dlho! V tohtoročnej sezóne sa dokázala dostať do finále US Open, kde nestačila na Serenu Wiliamsovú, s ktorou ju spája kamarátske puto.  
 
Zaujímavosť: Finálovým ťažením na US Open ukázala, že sa definitívne pozbierala z rozchodu so známym golfistom Rorym McIlroyom. Ten ju opustil vo chvíli, keď chystali svadbu. „Keď cez víkend došlo na svadobné pozvánky, došlo mi, že nie som pripravený na všetky veci, ktoré patria k manželstvu,“ vysvetlil vtedy a mladú tenistku to poriadne zobralo, dolu išli aj jej výkony na kurte.
 

Agnieszka Radwanska 

Výška/váha: 172 cm/56 kg
Národnosť: polská
NAJ úspechy: semifinále Australian Open (2014), finále Wimbledonu (2012)
 
Poľská tenisová kométa sa najvyššie v kariére dostala na 2. miesto svetového rebríčku, to bolo pred dvoma rokmi. Veľmi obľúbená je ale medzi fanúšikmi, ktorí ju dvakrát zvolili Hráčkou roku (2011, 2012). V tohtoročnej sezóne na seba upozornila napríklad účasťou v semifinále na Australian Open, kde nestačila na Dominiku Cibulkovú. 
 
Zaujímavosť: Profesionálnemu tenisu sa venuje aj sestra Urszula.
 

Li Na 

Výška/váha: 172 cm/65 kg
Národnosť: čínska
NAJ úspechy: víťazka Australian Open (2014), French Open (2011)
 
Áno. Aj v Ázii sa rodia vynikajúci tenisti. Čínska profesionálka Li Na je toho jasným dôkazom. Stala sa prvým zástupcom tohto kontinentu, ktorý dokázal zvíťaziť v dvojhre na Grand Slame. Po víťazstve na Roland Garros v roku 2011 ju manažéri dokonca obklopili lukratívnymi zmluvami s výrobcami všetkého možného, po podpise ktorých sa zaradila stopercentne medzi najlepšie zarábajúce športovkyne sveta. V kope zarobených dolárov z reklamy dokonca predbehla aj ruskú krásku Mariu Šarapovovú.
 
Zaujímavosť: Okrem tenisu si našla čas aj na diaľkové štúdium vysokej školy. V roku 2009 získala bakalársky titul v odbore žurnalistika. 

WTA

Šport
Foto Profimedia.cz
nedeľa 5. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC