Šport

Wimbledon: Turnaj turnajov – tento rok o rekordnú miliardu

Petra Kvitová
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na Skylink Live TV Sledovať

Tenisový svet bude znovu na nohách. Štartuje najslávnejší turnaj planéty – legendárny Wimbledon v Londýne.

Kolotoč priamych prenosov znovu ponúkne prémiová športová stanica Nova Sport HD. Turnaj začína v pondelok 29. júna a vyvrcholí v nedeľu 12. júla. Navyše tento rok sa hrá o rekordnú prémiu, usporiadatelia rozdelia v prepočte vyše miliardy českých korún.
 

Tradícia

Zahrať si na trávnatých dvorcoch vo Wimbledone, to je sen každého tenistu. Nie náhodou, Wimbledon je kráľ medzi turnajmi, aj preto, že sa zubami-nechtami drží svojich tradícií. Tu vlastne vznikol tenis. Hovorí sa, že je to biely šport, ale len tu to stále platí. Žiadne krikľavé tričká, žiadne výstrelky, všetci musia hrať v bielom. To nikde inde neuvidíte.
 
Nikde inde nenájdete toľko celebrít na jednom mieste. Hľadisko je plné hercov, športovcov a zaujímavých osobností. Udalosť si rok čo rok nenechá ujsť ani kráľovná. Wimbledon tiež svätí nedeľu, v nedeľu sa jednoducho hrať nesmie. A na záver najsladšia tradícia – jahody so smotanou patria k Wimbledonu ako k Prahe Karlov most. Kto si ich nedá, akoby na Wimbledone ani nebol…
 

Peniaze

Avšak cestovať do All England Clubu ako divák znamená mať tiež plnú peňaženku. Za lístok na finále mužskej dvojhry pokojne zaplatíte v prepočte vyše 100 tisíc korún. Zato pre tenistov je to raj. Usporiadatelia tento rok opäť navýšili prémie a rozdelia rekordné peniaze: v prepočte vyše miliardy českých korún. Šampióni v dvojhrách si odvezú vyše 70 miliónov korún a škodní nie sú ani hráči z nižších poschodí, za vyradenie v prvom kole je stále slušná prémia – viac než milión korún.
 

Česi

Napriek tomu, že trávnatý povrch je špecifický, českému tenisu sedí. Wimbledon vyhral v roku 1954 Jaroslav Drobný, v roku 1973 ho napodobnil Jan Kodeš. 80. roky patrili wimbledonskej kráľovnej, Čechoameričanka Martina Navrátilová získala v dvojhre 9 titulov. V roku 1998 sa podarilo zvíťaziť Jane Novotnej a v súčasnosti je českou špecialistkou na Wimbledon Petra Kvitová. V Londýne triumfovala už dvakrát, v rokoch 2011 a 2014. Veľkou českou nádejou je aj tento rok, skvele ale hrá tiež Lucie Šafářová a prekvapiť môže niektorá z mladých dračíc. V mužskom pavúku budú fanúšikovia spoliehať na Tomáša Berdycha.
 

Čo ste nevedeli

V roku 1886 boli vo Wimbledone prvýkrát použité žlté tenisáky. Henry „Bunny“ Austin bol prvým hráčom, ktorý hral tenis vo Wimbledone v roku 1932 v kraťasoch. Každý rok sa zje až 28 ton jahôd z grófstva Kent a vypije 25 tisíc fliaš šampanského.

Wimbledon

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 pondelok 29. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC