Šport

Tour de France: Tour de France 2015 na Eurosporte

Tour de France

Tour de France má pred sebou 102. ročník. Vo Francúzsku sa v júli na tri týždne tradične takmer zastaví normálny život a celá krajina bude prežívať úchvatný cyklistický maratón, veď TdF meria 3 358 km.

Eurosport pre svojich divákov pripravil z TdF takmer 90 hodín živého vysielania a navyše magazíny s expertom a trojnásobným víťazom TdF Gregom LeMondom. O TdF sme sa rozprávali s trojicou nádejných českých cyklistov, pre ktorých je štart na najslávnejších cyklistických pretekoch sveta samozrejme najväčším cieľom a snom.
 

Daniel Turek

22 rokov, pretekár izraelského tímu Cycling Academy, ktorý jazdí pod patronátom Petra Sagana. Jeden z najnádejnejších českých cyklistov v kategórii do 23 rokov, ktorý tento rok už vyhral etapu v pretekoch Okolo Azerbajdžanu.
 

František Sisr

22 rokov, juniorský majster sveta v scratchi, v súčasnosti najlepší mladý pretekár pražskej Dukly, pravidelne štartujúci za dráhovú a cestnú reprezentáciu.
 

Vojtěch Hačecký

28 rokov, vicemajster sveta v dráhovom madisone, člen dráhovej aj cestnej reprezentácie s reputáciou jedného z najspoľahlivejších pretekárov českého pelotónu.
 

Pamätáte sa, kedy ste – asi ako chlapec – prvýkrát sledovali TdF?

DT: Ako žiak druhým rokom, keď som prestal s futbalom a začal jazdiť na bicykli, bolo to niečo iné, než behať tam a späť.
FS: Prvýkrát v roku 2001, pamätám sa, ako som hltal každodenné súboje medzi Armstrongom a Ullrichom. Dodnes mi v pamäti silno uviazla situácia, kedy v zjazde vyletel Ullrich z cesty a Armstrong na neho počkal, to bolo pekné športové gesto.
VH: TdF som začal vnímať v 13 rokoch, keď som začínal s cyklistikou v Dukle Praha. Vtedy bola TdF niečo nepredstaviteľné a mojím najväčším snom bolo stáť na štarte s tými najlepšími.

Aký bol Váš vzor z TdF a prečo?

DT: Veľmi sa mi páčil Cancellara, ale vtedy som ešte nemal veľký prehľad o menách.
FS: Môj vzor bol Lance Armstrong, práve on žiaril, keď som začínal sledovať TdF. Bol všestranný, dokázal víťaziť v horských etapách, tak aj v časovkách, v ktorých bola jeho sila naozaj pôsobivá.
VH: Jan Ullrich. Poňatím celej prípravy, spôsobom jazdy na bicykli. Bola krása sledovať jeho súboje s Armstrongom a ich gentlemanské poňatie, kedy sa po páde čakalo a neútočilo, ako to môžeme vidieť dnes.

Ako tipujete tohtoročnú TdF? Contador, Nibali, alebo niekto ďalší?

DT: Obaja budú „raketoví“, otázka je, ako prežijú najrôznejšie nástrahy – defekty, choroby a pády. Nezabúdal by som však na Quintana a Frooma. Presadiť sa môžu aj Talansky, Bardet alebo van Garderen.
FS: Na tohtoročnej TdF očakávam zaujímavý súboj medzi Contadorom a Froomom. Ak príde Froome s formou ako pred dvomi rokmi, tak nebude mať konkurenciu. Contador sa predviedol vo skvelom svetle na Gire, ale nie je vôbec jednoduché udržať špičkovú formu viac mesiacov, a tak verím, že práve na TdF Christopher Froome zosadí Contadora aj Nibaliho z trónu.
VH: Najradšej by som videl na najvyššom stupni v Paríži Nibaliho kvôli jeho uhladenému jazdnému poňatiu bez zbytočných trhavých pohybov, ako v prípade jeho súperov. Predpokladám však, že Sky bude mať už všetko pevnejšie v rukách než na Gire a vyhrá Froome.

Čo Vás najviac zaujalo na TdF v posledných rokoch?

DT: Mne sa páčila show Petra Sagana a v minulom roku bezchybnosť Nibaliho.
FS: Najviac ma zaujala minulý rok etapa na kockách, v ktorej sa náročnosť vystupňovala vďaka dažďu. A bolo zaujímavé sledovať, ako veľmi musia byť aj čistokrvní vrchári komplexní, aby mohli dosiahnuť na celkové víťazstvo.
VH: V minulom roku to bol rozhodne König. Jeho nezlomná bojovnosť aj napriek pádom, v ktorých bol dosť nevinne. Tiež Petra Sagana je radosť sledovať a verím, že tento rok opäť predvedie krásnu show, napriek tomu, že bude mať povinnosti voči Contadorovi.

Ako sa Vám páči tohtoročný itinerár, štyri horské etapy na záver v poslednom týždni a legendárne stúpanie na Alpe d‘Huez v predposlednej etape?

DT: Posledný týždeň bude nepochybne strašne náročný, mám pocit, že sa organizátori veľkých tour predháňajú, kto urobí preteky ťažšie. Ale myslím, že už desiata a dvanásta etapa napovedia, ako na tom cyklisti sú, v pretekaní nezáleží iba na profile trate, podstatná je aktivita pretekárov.
FS: Profilovo nebude TdF v prvých dňoch taká zaujímavá, ale uvidíme dosť záverečných špurtov a súboje Kittela, Cavendisha, Sagana či Greipela. V druhej polovici prinesú práve horské dojazdy veľa krásnych súbojov. Určite sa mi páči aj záver predposlednej etapy na Alpe d‘Huez, kde bude ešte príležitosť preteky zvrátiť, takže dráma do posledného dňa. 
VH: Tohtoročná TdF by naozaj mala gradovať až v druhej polovici, ale verím, že ani úvodné etapy nesklamú a bude to napínavé rovnako ako vlani, kedy súperov prekvapil Nibali. Posledný týždeň už bude pravý očistec, v ktorom bude najdôležitejšie neplytvať silami.

Boli ste sa na TdF niekedy naživo pozrieť vo Francúzsku napríklad s kamarátmi?

DT: Zatiaľ nie, možno tento rok konečne budem mať týždeň voľna, takže keby mal niekto chuť a čas vyraziť, rád by som sa zašiel pozrieť do Utrechtu na úvodné etapy.
FS: Vo Francúzsku som sa na TdF ešte naživo pozrieť nebol, najviac by sa mi páčilo, keby som ju prvýkrát prežil v úlohe pretekára.
VH: Vzhľadom na pretekársky program mi to vyšlo len raz v roku 2008, ale zážitok je to neopakovateľný. Spali sme na Cime de la Bonette vo výške skoro 2800 m n. m. v stane – rovnako ako stovky ďalších divákov – len aby sme mali tie najlepšie miesta. Rozhodne sa na TdF vypravím znova.

Aký je Váš najväčší zážitok z profesionálnej cyklistiky?

DT: Asi tohtoročné predstavenie na Tour de San Luis v Argentíne, bolo tam neskutočne veľa ľudí a s hlasnou hudbou a juhoamerickým temperamentným poňatím to bolo nevídané. Na záver ohňostroj a snáď polhodinu kričiaci fanúšikovia, väčšina pretekárov si to nahrávala na telefón. Možno to bol skôr koncert, jednoducho niečo úplne odlišné, než býva na európskych Grand Tour.
FS: Veľkým zážitkom je, keď môžem na štartovej čiare stáť s nejakým slávnym profíkom. Nedávno som mal možnosť pretekať s Hornerom a prekvapilo ma, ako sa vrchár a víťaz Vuelty vedel krásne preplietať balíkom do záverečných špurtov a aj keď nevyhral, bol vždy v popredí.
VH: Každé majstrovstvá sveta majú extra náboj, najviac ale hodnotím Boonenove zárezy na Paríž-Roubaix, jeho schopnosť vystihnúť najsprávnejší moment na útok a dokonale načasovať formu na jednorazovky. Podľa mňa je to väčšie umenie ako vyhrať trojtýždňový etapák.

Tour de France

Šport
Foto Eurosport
sobota 4. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC