Šport

Super Bowl: to nie je len hra

Super Bowl

Ešte pred dvadsiatimi rokmi poznali v Českej republike a na Slovensku výraz „Super Bowl“ len športoví nadšenci a ľudia spojení s komunitou amerického futbalu. Od tých čias si tento šport získal veľa nových divákov a fanúšikov, ktorí odhalili čaro tradičného amerického športu, ktorý je postavený na rýchlosti, sile, tvrdosti, ale hlavne veľmi prepracovanej stratégii.

V priebehu uplynulých rokov vzniklo mnoho nových tímov v ČR i na Slovensku, herná úroveň sa zvýšila natoľko, že najlepší český tím hrá súbežne s českou ligou taktiež ligu rakúsku, ktorá patrí medzi dve najprestížnejšie v Európe. Finále Českej ligy amerického futbalu sa pravidelne koná v pražskom Edene pred niekoľkými tisíckami divákov a v priamom prenose Českej televízie.
 
Na tom, že sa americký futbal stále viac dostáva do povedomia divákov, má obrovskú zásluhu televízna stanica Sport TV, ktorá vysiela priame prenosy NFL, teda najlepšej a najznámejšej súťaže. Vďaka Sport TV majú diváci možnosť už šiestym rokom pravidelne sledovať tri až šesť zápasov z každého kola s českým komentárom skúsených hráčov, ktorí trpezlivo vysvetľujú pravidlá novým divákom a komunikujú s nimi v priebehu zápasu na sociálnych sieťach. Toto všetko prispelo k tomu, že sa americký futbal a vysielanie NFL stalo jednou z vlajkových lodí Sport TV.
 

Veľké finále a hviezdy šoubiznisu

Super Bowl je pravidelne jednou z najsledovanejších udalostí roka a nielen vďaka zápasu samotnému. 30 sekúnd reklamného času príde tento rok záujemcov na rekordných päť miliónov dolárov. Reklamné spoty v priebehu stretnutia sú pripravené špeciálne pre túto príležitosť a firmy do ich vzniku investujú ďalšie milióny dolárov. Nepísaným pravidlom posledných rokov je, že spoty, ktoré sú pri Super Bowle odvysielané, patria medzi najvtipnejšie, najdômyselnejšie a najprecíznejšie prevedené televízne reklamy. Deň pred zápasom odohrá koncert na blízkom AT&T štadióne legendárna Metallica, v polčase zápasu vystúpia priamo na hracej ploche hviezdy svetovej pop music Coldplay, Beyoncé a Bruno Mars. Medzi favoritov na zisk titulu patria New England Patriots – obhajcovia trofeje z minulej sezóny, ďalej Seattle Seahawks, ktorí sa stali šampiónmi v roku 2014 a v minulej sezóne podľahli až vo finále, Denver Broncos s legendárnym, ale už starnúcim rekordmanom Peytonom Manningom, Carolina Panthers na čele s najužitočnejším hráčom ligy Camom Newtonom, alebo Arizona Cardinals s charizmatickým Bruceom Ariansom, ktorý bol vyhlásený trénerom roka v dvoch z predchádzajúcich troch sezón.
 

Prečo tento rok v zlatej farbe

Teraz je „Super Bowl“ už známym pojmom aj pre českého a slovenského diváka. Finále ligy amerického futbalu NFL sa už tradične bude konať prvý februárový víkend, konkrétne v noci z nedele na pondelok. Vyvrcholí tak špeciálna sezóna, ktorá je jubilejná päťdesiata od zjednotenia v minulosti súperiacich ligových súťaží. Aj preto je v tomto roku logo NFL vyvedené v zlatej farbe, ktorá symbolizuje päťdesiate výročie. Navyše sa zápas bude konať v Kalifornii, ktorú prezývajú „Zlatý štát“, na štadióne tímu San Francisco 49ers, kde dominantou mesta je svetoznámy most Golden Gate. Zvláštnosťou je tiež to, že tohtoročné finále nie je prvýkrát od roku 1971 označené rímskymi číslicami.

Super Bowl

Šport
Foto Profimedia.cz
nedeľa 7. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC