Šport

Super Bowl

Americký futbal

Chystá sa najväčší sviatok športu v USA – celospoločenská udalosť prestupujúca všetkými vrstvami života bežných Američanov a v posledných rokoch aj fanúšikov mimo Spojených štátov. Najsledovanejší televízny prenos lámajúci rok čo rok rekordy v počte divákov dívajúcich sa na onen zápas s veľkým „Z“. Nedeľa, kedy sa zastaví čas a oči celého severoamerického kontinentu sa uprú na jedno jediné miesto. To všetko je Super Bowl. Ten tohtoročný bude už 51. v poradí, a preto ponesie označenie LI.

A o čom vlastne Super Bowl je? V čom je jeho výnimočnosť? Jednak iste v tom, že ide o finále najsledovanejšieho športu v USA. Hoci to nášmu „hokejovému národu“ môže prísť nepochopiteľné, americký futbal sídli na piedestáli popularity v USA vysoko nad hokejom, baseballom či basketbalom. Je to skutočne národný šport, ktorý sleduje naozaj takmer každý. V minulom roku sledovalo Super Bowl podľa zverejneného prieskumu viac ako 78 % domácností, ktoré mali v danom čase zapnutý televízor. A ako jeden fanúšik trefne poznamenal v diskusii pod článkom týkajúcim sa tohto prieskumu – „tých zvyšných 22 % sú Mexičani“.

Unikátnosť celej akcie ale určite spočíva aj v tom, že jeden zápas rozhoduje o všetkom. Zatiaľ čo vo všetkých vyššie spomínaných športoch sa finále hrajú na štyri víťazné stretnutia (celkovo možno teda odohrať sedem finálových duelov), v NFL je to o jednom jedinom zápase. O 60 minútach, ktoré rozhodnú o tom, ktorý tím si odnesie slávnu Lombardi Trophy, a stane sa tak nesmrteľným.

Súčasne k popularite celej akcie významne prispieva, že v rámci polčasovej prestávky tradične vystupujú najväčšie hviezdy amerického showbiznisu, pričom možnosť predviesť svoj výkon v rámci tohto stretnutia je všetkými umelcami považovaná za obrovskú poctu. V minulých rokoch tak na tomto najväčšom pódiu sveta vystupovali aj také hviezdy ako Michael Jackson, U2, Bruce Springsteen, The Black Eyed Peas alebo Beyoncé. Tento rok sa cti vystupovať v Houstone počas Super Bowlu dostalo popovej dive s pseudonymom Lady Gaga. V neposlednom rade je Super Bowl považovaný tiež za neoficiálne majstrovstvá sveta v kreativite televíznych reklám. Tieto spoty sa väčšinou nevysielajú nikdy pred zápasom a ani nikdy po ňom – sú určené a natočené výhradne pre jeden jediný deň, pre jedno jediné odvysielanie. Tento rok cena za jeden 30sekundový spot prvýkrát v histórii presiahne sumu päť miliónov dolárov.

No a ktoré tímy sa tento rok do Super Bowlu prebojujú? To v okamihu koncipovania tohto článku ešte bohužiaľ nie je známe. Prehľadnejšia je situácia v konferencii AFC, kde podľa väčšiny odborníkov majú reálnu šancu na prebojovanie sa až do posledného zápasu sezóny iba tímy Kansas City Chiefs, Pittsburgh Steelers a samozrejme (ako ostatne každý rok) New England Patriots. Veľmi sympatický tím Oakland Raiders bohužiaľ prišiel kvôli zlomenine nohy v predposlednom zápase základnej časti o svojho quarterbacka Dereka Carra, a tak sa predpokladá, že jeho cesta vyraďovacou časťou skončí veľmi skoro. A Miami Dolphins s Houstonom Texans sú kvalitou predsa len nižšie než zvyšné tímy. Okrem toho by Texans museli prelomiť jednu až neuveriteľnú kliatbu – tím, na ktorého štadióne sa Super Bowl hrá, sa totiž do tohto finálového duelu ešte nikdy v histórii NFL nedostal.

V konferencii NFC sa potom nedá vylúčiť absolútne nič. Všetkých šesť tímov, ktoré sa do play-off dostali, disponuje obrovskou kvalitou a ich šance na to zahrať si prvú februárovú nedeľu v Houstone sú tak úplne vyrovnané. Asi teda okrem Detroitu. Znalci NFL by vám potvrdili, že pravdepodobnosť, že by sa tento po mnoho rokov všetkými vysmievaný tím dostal až do Super Bowlu, je výrazne nižšia než pravdepodobnosť pristátia UFO pri súsoší Jana Husa na Staromestskom námestí (nič proti fanúšikom Lions – sám medzi túto sortu nešťastníkov patrím). Aj keď ono je vlastne jedno, ktoré dva tímy si napokon právo stretnúť sa v poslednom zápase sezóny vybojujú. V každom prípade nás totiž bude čakať neskutočná show – športová, showbusinessová aj mediálna. A žiadny fanúšik športu si tento zážitok nemôže nechať ujsť. Ak ho chcete vidieť aj vy, stačí si v noci z nedele 5. februára na pondelok 6. februára presne o polnoci zapnúť televíznu stanicu Sport 2. Garantujem vám, že svoj pondelkový spánkový deficit nebudete ľutovať.

Více na našem Facebooku

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Super Bowl na Skylinku

Šport
Foto PRofimedia.cz, Sport 2
nedeľa 5. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC