Šport

Skoky na lyžiach: Turné štyroch mostíkov

Turné štyroch mostíkov

Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen – štyri mená a každý fanúšik zimných športov má jasno. TURNÉ!

Turné štyroch mostíkov sa aj tentoraz koná na prelome roka v Nemecku a Rakúsku. Komentátorský tím Eurosportu sa už teší na divákov, okrem komentátora Radka Barkmana sú v ňom aj jeho kolegovia a bývalí reprezentační skokani Jakub Jiroutek a Jan Mazoch.
 
Turné štyroch mostíkov, to je viac ako pol storočia tradície a úchvatná atmosféra. Prvýkrát sa Turné skákalo v roku 1952, dvakrát sa v histórii na najvyšší stupeň postavil ako víťaz český skokan – legendárny Jiří Raška v roku 1971 a o 35 rokov neskôr Jakub Janda po dramatickom súboji s Ahonenom. Na Turné štartovali aj obaja súčasní spolukomentátori Eurosportu Jakub Jiroutek a Raškov vnuk Jan Mazoch. Ako si obaja pamätajú Turné? Aké sú to vlastne preteky?

Váš tip na víťaza? Rakúšania vládnu už šesť rokov…

Jakub Jiroutek: Severin Freund.
Jan Mazoch: Tentokrát niekto z nemeckých alebo nórskych skokanov Rakúšanov porazí.

Na štarte Turné by nemal chýbať ani najlepší český skokan Roman Koudelka. Rodák z Turnova, ktorý vraj skokanské topánky obul ešte skôr, než sa naučil čítať a písať, vyhral vlani štyri preteky SP. Tento rok vstúpil do sezóny zmien, ktoré mu naordinoval tréner Schallert a ktoré ho majú vyniesť do skokanského neba. Vlani na Turné Koudelka neuspel, kam doletí po tohtoročnej tvrdej letnej príprave? Turné aj pre neho bude vrcholom sezóny.

Roman Koudelka: Turné štyroch mostíkov, to je samostatná kategória, tie preteky majú úžasnú atmosféru, vždy sú neskutočne nabité a krásne. Turné bude, a nielen pre mňa, vrcholom tejto sezóny. Ale ja sa teším na všetky preteky, na celú zimu. Nie je žiadnym tajomstvom, že vyhrať Turné štyroch mostíkov a celkovo svetový pohár, je môj športový sen.

Aké sú Vaše pocity zo spolukomentovania pre Eurosport?

Jakub Jiroutek: Moja spolupráca s Eurosportom je staršieho dáta, spolukomentoval som už s Janom Homolkom MS v roku 2009. Tento rok bude spolupráca zatiaľ najširšia. Baví ma to a som rád, že reakcia divákov i známych je pozitívna.
Jan Mazoch: Prvýkrát som spolukomentoval už v roku 2010, mám dobré pocity z toho, že sa môžem s divákmi Eurosportu podeliť o svoje skúsenosti, podrobnejšie popísať a priblížiť dianie okolo skokov vďaka tomu, čo som počas svojho pretekárskeho pôsobenia pochytil. Túto sezónu sme si spolukomentovanie rozdelili s Jakubom Jiroutkom a veľmi sa na preteky teším.

Turné štyroch mostíkov

Šport
Foto Eurosport
utorok 29. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC