Šport

Roland Garros French Open: Vrchol antukovej sezóny je tu – štartuje French Open!

Roland Garros French Open

Po Wimbledone sa jedná o druhý najtradičnejší Grand Slam na tenisovom okruhu. Parížska antuka patrí k legendám bieleho športu a každoročne spája tenisovú elitu, ktorá sa snaží zvrhnúť z trónu kráľa oranžového povrchu.

Roland Garros French Open každoročne píše, rovnako ako zvyšné tri grandslamové turnaje, celý rad príbehov. Niektoré sú šťastné, iné smutnejšie, ďalšie sa stávajú legendou. Skúsili ste niekedy vygoogliť slovné spojenie „King of clay“ (antukový kráľ)? Internetový vyhľadávač vám po stlačení entera nájde viac ako 46 miliónov referencií k Rafaelovi Nadalovi. Už po celú dekádu je oranžový tenisový povrch dominanciou usmievavého Španiela, ktorý na kurte nepozná brata. Nadal získal v kariére 65 titulov, z toho 46 bolo na antuke. O jeho víťaznej šnúre na French Open hovorí celý tenisový svet, veď od roku 2005 pozbieral v Paríži deväť titulov. Jediný, kto mu dokázal vystaviť stopku, bol v roku 2009 Švéd Robin Söderling, ktorý ho porazil už v osemfinále. Rafa tak tento rok útočí na desiaty titul, zároveň šiesty v rade. 
 
Nebude to mať ale vôbec jednoduché. Zvlášť, keď vezmeme do úvahy jeho vleklé zdravotné problémy a momentálnu formu. Nadala trápil chrbát, zápästie, v decembri tiež zápal slepého čreva. Koncom marca tohto roka už mal na konte päť porážok. Z toho jednu mu uštedril Tomáš Berdych, ktorý na Australian Open pretrhol dlhú šnúru sedemnástich prehier so španielskym virtuózom. Čo je horšie, Nadal sa porúčal aj po dueli s Michaelom Berrerom, stodvadsiatym siedmym hráčom na svetovom rebríčku. Španiela zdolali ešte Fognini, Raonič a Verdasco.
 
Nadalova forma je preč, jeho forhend je nepresný a jeho inokedy fenomenálny pohyb na kurte už nie je, čo býval. Napriek tomu z histórie vieme, že sa Španiel aj napriek nepriaznivým prognózam dokáže vždy vybičovať k najlepším výkonom a všetkých kritikov prekvapiť svojím ďalším víťazným „Vamos“. 
 

Bezchybný Djoker

Niet pochýb o tom, že práve Novak Djokovič je najlepším tenistom sveta. Na okruhu ATP získal päťdesiatjeden titulov, osemkrát ovládol Grand Slamy, z toho rekordne päťkrát Australian Open. Od 7. júla 2014 je znovu svetovou jednotkou, okrem iného štyrikrát ovládol aj populárny Turnaj Majstrov. Jediná trofej, ktorá mu však v jeho vitríne chýba, je tá z Roland Garros. Práve vďaka famóznej Nadalovej dominancii Djokovič doteraz nebol schopný francúzsky antukový turnaj ovládnuť. Každým rokom je bližšie a bližšie, vlani podľahol Španielovi až v samotnom finále. 
 
Okrem dvoch najväčších favoritov na víťazstvo sa môžeme tešiť aj na ďalšiu tenisovú špičku, Federera, Berdycha, Ferrera, Raoniča, Murrayho, alebo Wawrinku. 
 

Kto z koho

Príbeh súperenia Rafy s Novakom je považovaný za jeden z najsilnejších, obaja hráči sa spolu stretli viackrát, než ktorákoľvek iná dvojica v otvorenej ére tenisu. Djokovič s Nadalom spolu zohrali 42 neskutočných zápasov, z ktorých všetky trhali rekordy v sledovanosti. Španiel zvíťazil dvadsaťtrikrát, Srb devätnásťkrát.
 
Medzi rokmi 2006–2010 bol tento súboj mierne zatieňovaný súbojom Nadala s Federerom. Djokovič sa stal Nadalovým najväčším rivalom zrejme od finále na US Open 2010. Ide o jediný tenisový pár, ktorý odohral vzájomné finálové duely na všetkých štyroch grandslamových turnajoch, a to dokonca aj bez prerušenia. Fenomenálny tenista John McEnroe označil finálový duel Australian Open 2012 a semifinálový duel na French Open 2013 za vôbec najlepšie zápasy hrané na tvrdom povrchu a antuke v tenisových dejinách.
 
Lauda versus Hunt, Lemieux versus Gretzky, Ronaldo versus Messi. Aj k týmto dvojiciam najväčších rivalov sa radia súboje Nadala a Djokoviča o tenisový trón.  
 

Útulný areál 

Vo vnútri Paríža, v šestnástom mestskom obvode, leží tenisový areál Stade Roland-Garros. Osemhektárová plocha by mohla fungovať ako samostatné malebné mestečko. Cestou po dláždených uličkách, spájajúcich tenisové kurty, stretnete samotných hráčov, ktorí sa, podobne ako vo Wimbledone snažia dopraviť z šatní na kurt. Okrem kurtov narazíte na niekoľko reštaurácií a fanshopov. Celý areál doplnený o príjemne teplé letné počasie vyžaruje fantastickú tenisovú atmosféru.
 
V areáli sa nachádza dvadsaťštyri kurtov. Najväčším z nich je dvorec Philippa Chatriera, nasleduje kurt Suzanne Lenglenovej a kurt No. 1. 
 
Ak sa odhodláte navštíviť druhý Grand Slam tenisovej sezóny, určite vás budú zaujímať ceny vstupeniek. Na vstup do areálu by vám malo stačiť 30 eur na deň, ak sa však chcete pozrieť na najzaujímavejšie zápasy, ktoré sa odohrávajú na troch veľkých kurtoch, musíte si priplatiť. Pre vstup na dvorec Philippa Chatriera sa ceny pohybujú od 70 do 300 eur za deň.
 
Na víťaza vlaňajšieho ročníka čakal rozprávkový 1 650 000 eur, tento rok by odmena mala vyzerať podobne. Celkový rozpočet turnaja sa potom pohybuje okolo dvadsaťpäť miliónov eur. 
 

Zaujímavosti, rekordy 

Najmladším víťazom turnaja sa stal v roku 1989 Michael Chang, mal 17 rokov a tri mesiace. Najmladšou víťazkou potom Monika Selešová, ktorá opanovala French Open v roku 1990 vo veku 16 rokov a 6 mesiacov.
 
Darilo sa aj nenasadeným hráčom. O najväčšie prekvapenie sa postaral v roku 2004 Gaston Gaudio, ktorý vo finále porazil svojho krajana Coriu po setoch 0-6, 3-6, 6-4, 6-1 a 8-6. Gaudio sa stal štvrtým nenasadeným hráčom, ktorý v turnaji zvíťazil, zároveň prvým mužom v histórii, ktorý vyhral Grand Slam, keď vo finále prehral set 0-6, najnižšie postaveným mužom v rebríčku, ktorý vyhral Grand Slam a prvým mužom po sedemdesiatich rokoch, ktorý dokázal vyhrať finále, behom ktorého odvrátil match ball.
 
Z českých tenistov bol najúspešnejší Ivan Lendl, ten ovládol French Open v rokoch 1984, 1986 a 1987. Dvojnásobným šampiónom sa stal Jan Kodeš (1970, 1971), v roku 1981 zvíťazila Hana Mandlíková. Mužskú štvorhru spolu s Indom Paesom vyhral Lukáš Dlouhý (2009), ženskú štvorhru v roku 2011 opanovala dvojica Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. Druhá menovaná potom v roku 2013 vyhrala spolu s Františkom Čermákom aj zmiešanú štvorhru.

Roland Garros French Open

Šport
Foto Profimedia.cz
utorok 19. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC