Šport

NHL: Česi bojujú!

Jaromír Jágr
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na Skylink Live TV Sledovať

Najväčšie hviezdy, najkvalitnejší hokej, prvotriedna zábava. To všetko ponúka najlepšia hokejová súťaž na svete – kanadsko-americká NHL. V zámorí sa v novej sezóne opäť budú chcieť presadiť aj českí hokejisti. Síce ich nenájdeme na zozname najlepšie zarábajúcich borcov, napriek tomu patria v rade tímov k nenahraditeľným. Ich výkony môžete detailne sledovať na stanici Nova Sport, štartujeme už v októbri.

1. Jágr: Zase top

Pán Nezastaviteľný. V NHL ho čaká už 22. sezóna, počas ktorej oslávi 43. narodeniny. Ústup z čelných pozícií? Ani náhodou. Jaromír Jágr plánuje, že bude aj tentoraz ťahúňom New Jersey. „Verím, že budem zase rozhodovať zápasy. Na začiatku síce nemusím mať úplne top formu, ale potom to zvládnem,“ bola si hviezdna „šesťdesiatosmička“ istá pred odletom do zámoria. Ani tentoraz sa Jágr nevyhol otázkam smerujúcim ku koncu kariéry. Ako na ne reagoval? S úplným pokojom a tradičným nadhľadom. „Nepremýšľam nad tým, či je to moja posledná sezóna v NHL. Milujem hokej. Chcel by som ho hrať čo najdlhšie na najvyššej úrovni, čo znamená práve v tejto súťaži.“ Ďalšie komentáre sú zbytočné.
 

2. Mladé pušky: Hertl a Sekáč

Skvelá sezóna sa prorokuje dvadsaťročnej českej superstar Tomášovi Hertlovi. „Tipujem, že sa mu bude dariť. Je silnejší, skúsenejší a odhodlanejší než vlani, kedy bol nováčik,“ potvrdzuje hokejový expert denníka Sport František Suchan. Vedľa borca zo San Jose Sharks upozorňuje fanúšikov aj na ďalšieho mladíka – Jiřího Sekáča. „Mám také tušenie, že z neho budú unesení nielen fanúšikovia v Montreale, ale celá liga,“ myslí si expert. Sekáč na seba upozornil počas predsezónneho kempu pri kondičnom teste, kedy bol suverénne najlepší. „Zo všetkých nováčikov má najväčšiu šancu skočiť rovno do zostavy,“ napísal o ňom denník Montreal Gazette. Cenné rady na ceste ku hviezdam môže bývalej hviezde Leva Praha poskytnúť jeden z asistentov kapitána Canadiens Tomáš Plekanec. Určite sa budú hodiť.
 
Šancu presadiť sa určite má aj David Pastrňák v Bostone, ktorý si ho vybral z 25. miesta počas júnového draftu. Mladík si svojimi výkonmi v kempe vybojoval trojročnú nováčikovskú zmluvu. Počas septembra si však nárazom do mantinelu poranil rameno, čo ho logicky trochu pribrzdilo. Vo Washingtone sa podobnou cestou uberá Jakub Vrána. 
 

3. Pavelec pod lupou

Chýba mu kondícia. Má nízke percentá úspešnosti. Nie je ideálne pripravený. Český brankár v službách Winipeg Jets sa dostal pod paľbu kritiky. Zámorskí experti mu vyčítali, že je jedným z vinníkov neúčasti v záverečných zápasoch play-off. Teraz chce Ondřej Pavelec všetkým ukázať, že sa vo svojich súdoch mýlili. „Čaká nás ťažký a dôležitý rok, ale ja sa naň teším,“ povedal odhodlane. Už sa zmieril aj s tým, že každý jeho zákrok bude do detailu rozoberaný.
 
Šancu zaujať úlohu jednotky má v Buffale aj Michal Neuvirth. Fanúšikovia Sabres ho začínajú porovnávať s klubovou legendou Dominikom Haškom a zaujímavosťou je, že si portrét „Dominátora“ nechal mladý brankár vyhotoviť na masku. Zložitejšiu pozíciu má trojica ďalších gólmanov. Marka Mazanca (Nashville), Petra Mrázka (Detroit) aj Marka Langhamra (Arizona) čaká tvrdý boj s konkurentmi a budú zrejme radi za akýkoľvek pobyt v bránkovisku.
 

4. Česká klika v New Jersey

Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Marek Židlický, Martin Havlát. No a k tomu možno ešte Tomáš Kaberle. Tomu sa hovorí česká klika, ktorá ovládla kabínu „diablov“. Spolu odohral tento kvintet cez päť tisíc zápasov v základnej časti NHL. Tridsaťšesťročný Kaberle sa počas prípravy snažil zaujať trénerov, rovnaký cieľ však malo ďalších devätnásť obrancov. Skúsený český reprezentant je však na najlepšej ceste do zostavy.
 

5. Palát, Hudler a spol.

Ani ďalší českí zástupcovia nehodlajú hrať v Severnej Amerike druhé husle. Boston spolieha na Davida Krejčího, Jakub Voráček chce vyčíňať vo Philadelphii, na skvelý rok plánuje nadviazať Ondřej Palát, ofenzívu Calgary má ťahať Jiří Hudler. Trojročný kontrakt s Dallasom podpísal Aleš Hemský a zaujímavá výzva čaká aj na Radima Vrbatu. „Má pomôcť vrátiť medzi najproduktívnejších hráčov dvojčatá Sedinovcov,“ potvrdzuje František Suchan. Zabudnúť nesmieme ani na Martina Hanzala, ktorý je jednou z kľúčových postáv Coyotes. 

NHL

Šport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 pondelok 13. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC