Šport

NFL: Oslávte vďakyvzdanie s NFL

NFL

Oslava Dňa vďakyvzdania patrí k neodmysliteľnej tradícii celej Ameriky, rovnako tak ako americký futbal. Štvrtý novembrový štvrtok sa tak netradične odohrajú tri, namiesto jediného zápasu NFL. Nenechajte si ich ujsť!

Spolu s pojedaním moriaka a tekvicového koláča je to práve sledovanie futbalu, ktoré Američania uvádzajú ako najobľúbenejšiu a najpopulárnejšiu činnosť v tento slávnostný deň. Rodina sa zíde pri veľkom stole, vystrojí obrovskú hostinu, a potom zasadne k celodennému futbalovému maratónu k televízii.
 
Systém Národnej futbalovej ligy má nastavené hracie dni na nedeľu, pritom v noci zo štvrtka na piatok sa hrá predohrávka, v pondelok nad ránom potom dohrávka. V Deň vďakyvzdania sa však tieto tradície boria a vo štvrtok nás čaká porcia troch duelov nasledujúcich hneď po sebe, z ktorých prvý štartuje v USA už pol hodiny po poludní, u nás ho budete môcť sledovať o 18.30.
 

…a ako to začalo? 

Koncept zápasov amerického futbalu na Deň vďakyvzdania začal už v roku 1876, teda krátko po objavení hry. Vtedy sa slávnostne stretli univerzitné tímy Yalu a Princetone, ktoré sa zaviazali, že proti sebe budú nastupovať každoročne na Deň vďakyvzdania. Za „The Beginning of Thanksgiving Day Football“ sa potom považuje rok 1890, kedy sa stretol tím Michiganu s Chicagom Maroons. Systém výberu zápasov je jednoduchý. Od roku 1966 na Deň vďakyvzdania nastupujú vždy tímy Dallas Cowboys a Detroit Lions. K nim sa náhodne priradí jeden tím z konferencie NFC a druhý z AFC. Od roku 2006 sa potom k dvom spomínaným fixným tímom pridáva tretí náhodne vyžrebovaný zápas.  
 

Chicago Bears vs. Detroit Lions

Oslava vďakyvzdania odštartuje o 18.30 stredoeurópskeho času divíznym duelom medzi odvekými rivalmi Chicagom Bears a Detroitom Lions. Aj napriek tomu, že Levi majú rozsiahlu maródku, budú v slávnostnom zápase favoritmi. Z ôsmich odohraných zápasov tento rok zvíťazili šesťkrát a svoju divíziu NFC North vedú pred Green Bay Packers. To Chicago aj napriek sľubnému štartu drží bilanciu troch výhier a piatich porážok a vo štvorčlennej divízii je posledné.
 

Philadelphia Eagles vs. Dallas Cowboys

Súboj ďalších dvoch rivalov prinesie druhý zápas Dňa vďakyvzdania. V rámci divízie NFC East sa stretne Philadelphia s Dallasom a pôjde naozaj o veľa. Dallas odohral deväť zápasov, z ktorých sa šesťkrát radoval z víťazstva, orly z Philadelphie majú bilanciu 6-2. Obaja teda ašpirujú na víťazstvo svojej divízie, a tým teda aj na postup do play-off, ktorý si v NFL zariadi víťaz divízie.
 

Seattle Seahawks vs. San Francisco 49ers

Trojicu zápasov zavŕši v piatok o 2.30 duel medzi obhajcami titulu Seattle Seahawks a ich večnými prenasledovateľmi San Francisco 49ers. Všetky tri slávnostné zápasy sľubujú napínavú show s takmer dokonalou zápletkou a súboj v rámci divízie NFC West toho nie je výnimkou. Seattle v minuloročnej sezóne opanoval ako základnú časť súťaže, tak aj play-off a vcelku pohodlne dokráčal k zisku Super Bowlu. Boli to práve 49ers, ktorí ako jeden z troch tímov dokázali v minulom roku Seattle poraziť. Stalo sa tak ôsmeho decembra a San Francisco zvíťazilo 19:17. 
 
V historických tabuľkách nájdeme tridsaťjeden vzájomných zápasov, jedná sa o jednu z najvyrovnanejších sérií NFL, Seattle zvíťazil šestnásťkrát, v prípade prehry tak okrem zhorknutia slávnostného moriaka príde o jednozápasové vedenie. 
 
Ak teda vydržíte byť celú noc hore, sledujte aj tretí pikantný duel v rámci NFL vďakyvzdania na Sport TV!

NFL

Šport
Foto Profimedia.cz
štvrtok 27. 11.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC