Šport

NFL: Americký futbal nie je pre hlúpe monštrá

NFL

Keď si dáte tú prácu a preniknete do stratégie tejto hry, zistíte s prekvapením, že ide o veľmi komplikovanú bitku, kde k víťazstvu vedú len presne rozdelené úlohy a tímový duch.

Tento ročník ligy amerického futbalu NFL odštartoval. Kým ale v dobách minulých bol tento šport pre priemerného stredoeurópana veľkým tajomstvom, v posledných rokoch sa dostáva do širšieho povedomia a divácka základňa sa postupne rozširuje. Veľkú zásluhu na tom majú stanice Sport 1 a Sport 2 HD, ktoré už niekoľký rok ponúkajú svojim divákom možnosť sledovať stretnutie NFL v značnom rozsahu. Minimálne tri priame prenosy z každého kola základnej časti, kompletnú play-off, reprízy nasledujúci deň a k tomu navyše magazín Gameday, ktorý pútavou formou prináša zhrnutie práve odohraného kola. NFL má vlastnú sekciu článkov na novom webe televízie Sport a zápasy komentujú dlhoroční hráči amerického futbalu. Tí počas prenosov ochotne komunikujú s divákmi a odpovedajú na ich otázky, vysvetľujú pravidlá a približujú tak tento tradičný severoamerický šport českému a slovenskému divákovi, ktorý by túto na prvý pohľad zložitú hru nemusel úplne pochopiť.
 

Nie je futbal ako football

Americký futbal je v anglicky hovoriacich krajinách známy pod názvom football, zatiaľ čo náš európsky futbal, čiže futbal, je známy ako soccer. Americký futbal je šport, ktorý v sebe dokázal skĺbiť silu, obratnosť a rýchlosť hráčov a zároveň kladie veľký dôraz na stratégiu a taktiku. To je jedna z vecí, ktorá môže náhodnému divákovi uniknúť, ale po chvíľke sledovania si uvedomí, že v skutočnosti ide o sofistikovanú hru podobnú šachovej partii. Mylná je aj predstava, že hráči sú hlúpe monštrá, ktoré sa len snažia navzájom zabiť. Každý z hráčov má pri každej rozohrávke presne danú zodpovednosť a k tímovému úspechu a prevedeniu dohodnutého signálu je potrebné to, aby každý odviedol svoj kus práce. 99,9 % hráčov sa do NFL dostáva prostredníctvom draftu, kde si tímy vyberajú hráčov z amerických univerzít. 
 
NFL patrí medzi najznámejšie súťaže sveta a samotné finále medzi najsledovanejšie televízne prenosy. Pol minúty reklamného času počas Super Bowlu stojí aj niekoľko miliónov dolárov a spoločnosti vyrábajú reklamné spoty špeciálne pre túto príležitosť. Američania so svojím obľúbeným tímom v deň zápasu v podstate žijú. Niekoľko hodín pred zápasom samotným dorazia ku štadiónu a na parkovisku usporiadajú veľkú grilovaciu párty. Môžu sa baviť bohatým sprievodným programom a samozrejmosťou je vystúpenie krásnych roztlieskavačiek. O tom, že už NFL nie len pre Američanov, svedčia každoročné zápasy hrané na území Spojeného kráľovstva. Celkom tri zápasy tohtoročnej základnej časti sa odohrajú na londýnskom štadióne vo Wembley a chystá sa na ne aj veľa slovenských a českých priaznivcov. Dokonca sa špekuluje o vzniku tímu, ktorý by hral v NFL a trvalo sídlil v Londýne, aj keď takéto rozšírenie ligy je málo pravdepodobné.
 

Kto bude šampiónom?

Adeptov na zisk titulu je ale samozrejme viac. Aj keď sa zo zisku posledného titulu radoval tím, ktorý stavia na nepriechodnej obrane, celkovo sa teraz presadzuje trend útočného a pre diváka príťažlivého futbalu. Tímy skórujú veľa bodov, často sme svedkami divokých výsledkov a nahrávajú tomu aj novo zavádzané pravidlá, ktoré mierne zvýhodňujú ofenzívnu hru.

NFL

Šport
Foto Profimedia.cz
nedeľa 12. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC