Šport

Na Hopman Cup sa těší aj Petra Kvitová

Petra Kvitová

V prvých dňoch roku 2017 sa v metropole Západnej Austrálie, Perthe, hrá Hopmanov pohár – turnaj dvojčlenných zmiešaných tenisových tímov nazývaný Oficiálne majstrovstvá zmiešaných družstiev ITF (Official Mixed Teams Championships of the ITF). Vysielanie Eurosportu z Hopmanovho pohára štartujte 1. januára od 10.30 na programe Eurosport 2 HD.

Ivan Lendl, John McEnroe, Novak Djokovič, Roger Federer, súčasný expert Eurosportu Mats Wilander, Steffi Graf, Serena Williams, Martina Hingisová a Petra Kvitová, tí všetci reprezentovali v minulosti svoje krajiny na Hopmanovom pohári v Austrálii. Hopmanov pohár je mladší a nemá také renomé ako Davis Cup a Fed Cup, napriek tomu je populárny a zaujíma pevné miesto v tenisovom kalendári ako turnaj Medzinárodnej tenisovej federácie.

Turnaj podľa predbežnej štartovej listiny ponúka predstavenie mnohých tenisových hviezd na čele s Federerom a Kvitovou. Česká dvojnásobná wimbledonská víťazka bude štartovať tretí krát, zakaždým hrala s iným partnerom. V roku 2012 s Tomášom Berdychom turnaj vyhrala, o dva roky neskôr s Radkom Štěpánkom podľahli v skupine Francúzsku a nepostúpili do finále, tento rok si zahrá s talentovaným Adamom Pavláskom, 76. hráčom sveta a svojím bývalým životným partnerom. 22ročný Pavlásek si v Perthe zahral v roku 2015 spoločne s Luciou Šafářovou a neviedol si napriek svojej mladosti zle, porazil Taliana Fogniniho a po veľkom boji stratil duel s Američanom Isnerom.

Prvý ročník sa konal v roku 1989 a vyhralo ho vtedajšie Československo v zostave Helena Suková–Miloslav Mečíř, ktorí vtedy vo finále zdolali dvojicu Hana Mandlíková–Pat Cash. Česká republika vyhrala ešte v rokoch 1994 (Jana Novotná a Petr Korda) a 2012 (Petra Kvitová a Tomáš Berdych). Dokonca tri víťazstvá má na konte Slovensko (1998, 2005 a 2009). Rekordmani v počte víťazstiev sú reprezentanti USA, ktorí zvíťazili šesťkrát. Prekvapivo málo úspešná je domáca Austrália, v minulom roku slávila len druhé víťazstvo po 17 rokoch zásluhou dvojice Darja Gavrilovová a Nick Kyrgios. Trofej pre víťaza Hopmanovho pohára je putovná, obaja reprezentanti víťazného tímu dostanú tenisovú raketu z bieleho, žltého a ružového zlata pokrytú diamantmi (to ale až od roku 2014, Petra Kvitová a Tomáš Berdych dostali v roku 2012 diamantmi pokrytú pozlátenú tenisovú loptičku s mapou Austrálie).

Od roku 2013 sa hrá v modernej multifunkčnej hale menom Perth Arena, do ktorej chodí na tenis takmer 14 tisíc divákov. Usporiadatelia aj tento rok pozvali osem mužstiev, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín, víťazi skupín sa stretnú vo finále. V jednotlivých stretnutiach družstiev sa vždy hrá zápas mužov, zápas žien a zmiešaná štvorhra, zápasy sa hrajú na dva víťazné sety (pri štvorhre rozhoduje za stavu 1:1 tzv. supertiebreak).

Predbežná štartovná listina

Skupina A
FRA / Kristina Mladenovicová + Richard Gasquet
DEU / Andrea Petkovicová + Alexander Zverev  
GBR / Heather Watson + Daniel Evans
CHE / Belinda Bencicová + Roger Federer
 
Skupina B
AUS / Darja Gavrilovová + Nick Kyrgios
CZE / Petra Kvitová + Adam Pavlásek
EPS / Lara Arruabarrenová + Feliciano López
USA / Coco Vandeweghe + Jack Sock

Ďalší tenis na Eurosporte v Januári 2017

od 1. januára / ATP Brisbane
od 2. januára / ATP Dauha
od 9. januára / ATP Sydney
od 11. januára / kvalifikácia Australian Open
od 16. januára / Australian Open

Aj v roku 2017 bude Eurosport vysielať Grand Slamy Australian Open, French Open a US Open.

Petra Kvitová o Hopman Cupe

Už ste v roku 2012 Hopman Cup vyhrali s Tomášom Berdychom, ako na to víťazstvo spomínate?

To už je päť rokov? Skoro som sa zľakla, ako to letí. Príde mi to ako včera. Bol to úžasný turnaj, taký rodinný, nehralo sa o body, ale o prekrásnu trofej. Nás na začiatku snáď ani nenapadlo, ako to môže dopadnúť, o to sme mali väčšiu radosť a viac sme si to užívali.

Aká je na Hopman Cupe atmosféra? Nemá renomé ako Davis Cup alebo Fed Cup, na druhú stranu býva nazývaný majstrovstvami sveta zmiešaných dvojíc.

Atmosféra je tam úžasná, Austrálčania majú tenis radi a radi fandia. Ale k majstrovstvám sveta by som to neprirovnávala, tými sú pre tenistov Grand Slamy. Tu síce hrajú páry z jednotlivých krajín, ale všetko mi prišlo také priateľské, rodinné, aj keď každý chcel vyhrať. Asi preto, že domáci fandili všetkým – páčil sa im tenis, tak to nebolo také vyhecované, ako napríklad teraz finále Fed Cupu vo Francúzsku.

Ako ste na tom Vy a štvorhra, ktorá Vás na Hopman Cupe čaká? Nejaké rady od Lucie Hradeckej?

Do štvorhry sa nehrniem, ale s Tomášom nám to celkom išlo… S Luckou, keď sme spolu, tak hovoríme o všetkom možnom, ale o tenise nie, a tak sme zatiaľ ani štvorhru nepreberali. Ale keby bolo treba, určite by kamarátka poradila.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Hopmanov Pohár

Šport
Foto Profimedia.cz
nedeľa 1. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC