Šport

MS v šípkach: Z krčmy až pred milióny divákov

MS v šípkach

Šípky, poviete si, super zábava po treťom pive vo vašom lokálne príslušnom nonstope a svoju teóriu opriete o predstavu zaprášeného svetielkujúceho terča, stojaceho hneď vedľa ešte zaprášenejšieho biliardu s mapami neblahej histórie na vyblednutom zelenom plátne. Lenže ono je to všetko trochu inak.

Je to už nejaký ten piatok, kedy sme si na Sport1 pozreli šípky prvýkrát a hovorili sme si jasne, že popri futbale, hokeji a ďalších úplne mainstreemových aktivitách je treba šupnúť do éteru niečo netradičné, sofistikované a relatívne pokojné. Posledné kritérium sme skutočne netrafili.
 
Už pri pozretí prvého zápasu začnete nasávať neuveriteľnú atmosféru, ktorú súboje na tejto vrcholnej úrovni majú. Tisíce divákov, ktorí sedia bezhlasne a nehybne a len ticho pozorujú presné vrhy na terč. Kdeže, v publiku nájdete Spidermana či Batmana aj s rodinami, dievčatá v bikinách či fanúšikov s maskami svojich obľúbených hviezd na tvári. Sú ich naozaj mraky a všetci sa skvele bavia tak, ako aj ďalšie nekonečné zástupy priaznivcov pri televíznych obrazovkách. Šípky sa odvtedy stali neoddeliteľnou súčasťou televízneho vysielania a vždy sa tešíme na každú vrcholnú akciu, rovnako ako teraz.
 

Šípky sú proste kult

A ako každý správny kult majú korene hlboké ako Sekvojovec mamutí v skalách Sierra Nevady. Nebudeme však zachádzať do dávnej histórie a pátrať, kedy prvýkrát sa z ľudskej ruky vzniesla šípka, ktorá sa po krátkom lete zabodla do dreveného terča. Poďme do histórie menej vzdialenej, kedy svetlo sveta uzrela pre súčasný šampionát kľúčová usporiadateľská organizácia. PDC – Professional Darts Corporation. Tú založilo v januári roku 1992, vtedy pod skratkou WDC – World Darts Corporation, šestnásť elitných hráčov, vrátane jednej z najväčších hviezd súčasnosti, Phila Taylora. Za úlohu si nová spoločnosť dala pozdvihnúť v tej dobe upadajúci záujem o šípky, rozšíriť povedomie o nich po celom svete a hlavne dostať ich do televízie. Samozrejme, že išlo hlavne o peniaze. Hráčom sa príliš nepozdávala výška odmien a skostnatená byrokracia pôvodnej šípkovej organizácie, ktorá paralelne s PDC funguje dodnes, teda WDF/BDO, a skostnatená je stále. Lenže táto skostnatená inštitúcia sa ukázala ako výrazne bojaschopná a v rámci odvetného opatrenia zakázala všetkým členom WDC účasť na všetkých turnajoch WDF / BDO, v reprezentácii či na akomkoľvek turnaji, exhibícii a dokonca aj charitatívnom zápase. To viedlo k súdnemu sporu, v ktorom WDC uspelo, a hráči sa tak mohli rozhodnúť, na ktorom šampionáte budú hrať. MS organizované PDC (pod týmto názvom od roku 2001) víťazilo na plnej čiare a dosiahlo svoju významnú dnešnú prestíž.
 
Skutočne, vďaka organizácii PDC sa podarilo rozšíriť šípky do celého sveta a urobiť z nich masový šport. Tradičnou baštou však zostáva Veľká Británia. 

MS v šípkach

Šport
Foto Sport1
pondelok 15. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC