Šport

MLS 2017 na Eurosportu

Momentka z Major League Soccer

V sobotu 4. marca odštartoval tohtoročný ročník severoamerickej futbalovej ligy Major League Soccer (MLS). Eurosport bude každý hrací týždeň vysielať naživo dva až štyri zápasy.

Major League Soccer nedosahuje slávu líg európskych futbalových veľmocí, ale… návštevnosťou sa im viac a viac približuje. Popularita Major League Soccer ide nahor, čomu prispievajú aj slávne európske a juhoamerické hviezdy ako Brazílčan Kaká a španielsky ostrostrelec David Villa. Minuloročná návštevnosť Major League Soccer dosiahla v priemere 21 692 divákov na zápas, čo je len o tisíc menej než talianska Serie A a viac než ligy vo Francúzsku, Argentíne, Brazílii, Holandsku.

Medzi klubmi Major League Soccer sa najvyššou návštevnosťou chváli Seattle Sounders s priemerom 42 636 divákov, (pokles oproti predchádzajúcemu roku!), čo je viac než priemerná návštevnosť Ligy majstrov a slávnych európskych klubov ako Chelsea, Juventus a AC Miláno. Major League Soccer má vyššiu priemernú návštevnosť než NBA a NHL. Atmosféra na CenturyLink Field v Seattli je úžasná, podobne ako v Portlande, New Yorku a ďalších mestách, kde sa Major League Soccer hrá.

Už je to dávno, kedy za legendárny New York Cosmos hrali Pelé, Franz Beckenbauer, Johan Neeskens a Giorgio Chinaglia, za Los Angeles Aztecs strieľali góly Johan Cruyff a George Best. Pelé bol prvou superhviezdou svetového formátu, ktorá vletela do futbalového diania v USA – slávny brazílsky strelec prestúpil v roku 1975, teda pred neuveriteľnými 40 rokmi. Súčasná Major League Soccer sa hrá od roku 1996, najprv za účasti desiatich klubov, do minulého roku ich bolo dvadsať a do roku 2017 ich vstúpi dvadsaťdva – devätnásť z USA a tri z Kanady. Novými klubmi sú Minnesota United a Atlanta United. Obe konferencie budú mať jedenásť tímov.

O kvalite tímov Major League Soccer svedčia aj ich vzrastajúce úspechy v Lige majstrov Concacaf, kde štartujú tímy zo severnej a strednej Ameriky a z Karibiku. V prebiehajúcej sezóne postúpili do štvrťfinále tri – New York Red Bulls, FC Dallas a Vancouver Whitecaps (štartujú ako majstri Kanady). Neuspeli Portland so známym kostarickým klubom Saprissa a Sporting Kansas City práve s Vancouverom. V Lige majstrov štartuje z Major League Soccer štvorica klubov rovnako ako z Mexika, navyše majster Kanady. Naposledy bol klub MLS šampiónom Concacafu v roku 2000 – LA Galaxy, od tých čias hrali ešte Real Salt Lake a Montreal Impact vo finále.

Na poslednom svetovom šampionáte vyradili americkí futbalisti aj Portugalsko. A práve amerických reprezentantov môžu futbaloví fanúšikovia sledovať každý hrací týždeň na obrazovkách Eurosportu, v kluboch Major League Soccer pôsobí napr. Michael Bradley, DaMarcus Beasley, Jozy Altidore, Benny Feilhaber, ktorí boli aj vo výbere USA v poslednom medzištátnom zápase proti Jamajke. A vedľa nich juhoamerické aj európske hviezdy – Kaká, David Villa, Pirlo, Giovinco a ďalší.

Eurosport bude vysielať zápasy Major League Soccer na európskom kontinente minimálne ešte v roku 2018. Nielen všetky zápasy ligovej sezóny, navyše MLS play-off, MLS Cup a All-Star Game. Máme sa na čo tešiť, fanúšikov čaká nejeden skvelý zápas, nejeden nádherný gól, každý víkend si diváci vychutnávajú veľa emócií hráčov i fanúšikov. Major League Soccer je každý rok vyrovnaná a dramatická.

Víťazi MLS Cupu za posledných 10 rokov

2016 Seattle Sounders
2015 Portland Timbers
2014 LA Galaxy
2013 Sporting Kansas City
2012 LA Galaxy
2011 LA Galaxy
2010 Colorado Rapids
2009 Real Salt Lake
2008 Columbus Crew
2007 Houston Dynamo

Výsledky ročníka 2016

víťaz Západnej konferencie NY Red Bulls
víťaz Východnej konferencie FC Dallas
víťaz MLS Cupu Seattle Sounders
najlepší strelec Bradley Wright-Phillips
najužitočnejší hráč David Villa

Najlepšia jedenástka roka 2016

Andre Blake (Philadelphia), Axel Sjöberg (Colorado), Matt Hedges (Dallas), Jelle van Damme (Los Angeles), Mauro Diaz (Dallas), Giovani dos Santos (Los Angeles), Sacha Kljestan (NY Red Bulls), Ignacio Piatti (Montreal), Sebastian Giovinco (Toronto), Bradley Wright-Phillips (NY Red Bulls), David Villa (NY City).
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Major League Soccer 2017

Šport
Foto Eurosport
sobota 18. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC