Šport

Majstrovstvá sveta v snookri

Majstrovstvá sveta v snookri

Snooker sa narodil v Indii na sklonku 19. storočia, no vymysleli ho britskí dôstojníci. Dodnes je tradičnou britskou hrou, veď majstrovstvá sveta ešte nedokázal vyhrať žiadny hráč, ktorého materinským jazykom nie je angličtina. Snooker ale za viac než storočie urazil predlhú cestu do sveta a je na neustálom vzostupe popularity.

Duely najlepších hráčov snookeru o svetový titul môžete sledovať na obrazovkách Eurosportu od 15. apríla do 1. mája. Ako je od roku 1977 pravidlom, bude sa hrať v divadle Crucible v Sheffielde, ktoré sa vďaka dlhoročnej tradícii honosí prezývkou Mekka snookeru. Na majstrovstvách sveta bude štartovať 16 najlepších svetových hráčov podľa rebríčka, svetová jednotka a obhajca titulu Mark Selby bude nasadený ako číslo jedna. Ďalších 16 hráčov sa musí na MS prebojovať z kvalifikácie. Na MS sa predstavia všetky snookerové hviezdy – vedľa Selbyho o. i. Ronnie O‘Sullivan, Judd Trump, Neil Robertson, Shaun Murphy, John Higgins aj predvlaňajší svetový šampión Stuart Bingham, ktorý si pred rokom zahral na exhibícii v Prahe so suverénnou českou jednotkou, ešte len 16ročným Alešom Heroutom.

Snooker už dávno nie je len britskou hrou, na minuloročných MS sa medzi hráčmi z Veľkej Británie objavili okrem exmajstra sveta Robertsona z Austrálie aj traja Číňania a jeden hráč z Hong Kongu. Dvaja z nich sa prebojovali do semifinále, Ding Junhui prehral až finálový boj o titul s Markom Selbym. Pravdepodobne sa veľmi priblížil deň, kedy čínsky hráč vyhrá majstrovstvá sveta. Ding Junhui má k tomuto primátu našliapnuté, ak to nebude tento rok, za rok príde znovu a ako ešte väčší favorit.

Snookerová ikona a päťnásobný majster sveta Ronnie O‘Sullivan tento rok možno nie je najväčším favoritom. Aj keď… je to stále Ronnie O‘Sullivan. Na dvoch z troch turnajov tzv. Snookerovej trojkoruny – Masters a UK Championship (tretím je MS) – bol vo finále, Masters dokonca vyhral. Každopádne, Ronnie O‘Sullivan je jednoducho legenda, každý jeho zápas naláka k obrazovkám milión divákov. Jeho presná a neskutočne rýchla hra dvíha divákov zo sedadiel v hale aj z kresiel pri televízii. K tomu navyše osud chlapca, ktorý mal problémy s psychikou – liečil sa aj na psychiatrii a dlhý čas bral lieky na upokojenie. Chlapca, ktorého otec dostal za vraždu doživotie a ktorého stíhali ďalšie a ďalšie životné rany. Hoci sa v jeho živote udialo mnohé, najviac si ho fanúšikovia snookeru budú pamätať za najrýchlejšie zahranú „stoštyridsaťsedmičku“ (najvyšší možný bodový zisk). Trvala päť minút a dvadsať sekúnd a zahral ju na majstrovstvách sveta.

3569 × 1778 mm sú rozmery stola, na ktorom sa snooker hrá

Snooker nie je na Slovensku rozšíreným športom, ale na Eurosporte je už roky doma. Na západ a sever od našich hraníc je populárnou hrou, ak budete snooker pozornejšie sledovať, čoskoro zistíte, aká distingvovaná hra to je. Žiadna krčmová zábava. MS videlo na Eurosporte vyše 50 miliónov ľudí, čo je porovnateľné s grandslamom, grand tour či MS v atletike. Snooker je teda naozaj čoraz populárnejší a priťahuje viac a viac divákov.

Šachy v akcii tak prezývajú snooker jeho nadšenci

Svet zeleného plátna a farebných gulí čaká na majstrovstvách sveta prehliadka krásnych súbojov a bola by veľká škoda ju vynechať. Pre laikov je MS jedinečnou príležitosťou ponoriť sa do sveta snookeru a… podľahnúť mu. Lepší čas na prvý kontakt so snookerom nie je. Veď na MS sa bude každý hráč snažiť dostať zo seba to najlepšie. Snookerový svet napíše na MS ďalšie uchvacujúce príbehy.

375 000 libier si odnesie tohoročný majster sveta

Ako sa to podarilo na finálovom turnaji z roku 2015. V prvom dni dvojdňového finálového súboja to s Markom Selbym nevyzeralo vôbec dobre. Sedemnásť dní turnaja, ktorý uzatvára snookerovú sezónu, doľahlo na rodáka z Leicesteru plnou silou. V tvári sa zračilo vyčerpanie a odovzdanosť. Po pätnástich frejmoch prehrával už 5:10 a všetko sa zdalo viac než zrejmé – O‘Sullivan ani tentoraz premožiteľa nenájde. Lenže druhý deň bol úplne odlišný. Selby prišiel čerstvý, odpočinutý, plný energie. Sivastá tvár a prepadnuté oči sa postupne vytrácali, až ich nakoniec vystriedal iskrivý pohľad majstra sveta. Markov otec zomrel, keď mal 16 rokov. Na smrteľnej posteli svojmu synovi povedal: „Vyhraj titul majstra sveta“. A Mark mu to sľúbil. Nakoniec to trvalo celých 14 rokov. Súpera nemohol Mark dostať ťažšieho. Ale zvládol to vo veľkom štýle. V závere Ronnieho O‘Sullivana prekonával čím ďalej viac. Zápas končil ako víťaz nielen na papieri, bol jednoducho najlepší. Škoda, že to otec nevidel.

MS ve Snookri

Šport
Foto Eurosport
sobota 15. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC