Šport

Majstrovstvá sveta v atletike 2015

MS v atletike

Je prekvapujúce, že v roku 2015 sa budú konať ešte len 15. Majstrovstvá sveta v atletike. Iste, úvahy o šampionáte padali na atletických konciloch už pred sto rokmi, ale skutok chýbal.

Prvé majstrovstvá sa tak uskutočnili v roku 1983 v Helsinkách a československým farbám sa nebývalo darilo. Imrich Bugár ovládol hod diskom, Gejza Valent za ním zaostal len málo a bol tretí, Jarmila Kratochvílová v náročnom programe vyhrala 400 a 800 metrov, Táňa Kocembová bola tesne druhá a spolu boli tiež druhé v štafete na 4× 400 metrov… Celkovo 6 medailí, to bol skvelý začiatok. Lenže ďalšie roky boli chudobnejšie.

Atletika vychováva najvšestrannejších športovcov – sedembojárky a desaťbojárov, ktorí musia zvládnuť behy, skoky aj vrhy či hody. Atléti používajú rôzne ťažké náradie – od štafetového kolíka pri behu až po 7,25 kilogramu pri vrhu guľou či hode kladivom. Zrejme technicky najnáročnejší je skok o žrdi, v ktorom sa snúbi dynamika atléta s gymnastickou šikovnosťou. Dĺžky tratí pri behoch a chôdzi sa veľmi líšia. Najkratšou disciplínou je beh na 100 metrov, najdlhšou naopak chôdza na 50 kilometrov, teda 500× dlhšia vzdialenosť… Špecialitou je beh na 3 kilometre cez prekážky, pri ktorom sa nepoužívajú ponožky, pretože vodná priekopa sa nedá preskočiť a doskoky do vody sú úplne bežné.

Tento rok sa bude súťažiť v 47 disciplínach a české nádeje sa upínajú k oštepom, teda Veselému, Vadlejchovi a Špotákovej, 100 metrom prekážok žien – teda Zuzane Hejnovej, a k bežcom Pavlovi Maslákovi s Jakubom Holušom, skokanom o žrdi Jiřine Ptáčníkovej, Adamovi Ptáčkovi a Janovi Kudličkovi, tradičnej opore výškarovi Jaroslavovi Bábovi, či osemstovkárke Lenke Masnej, ktorí by mohli rozšíriť doterajšiu zbierku 21 českých medailí, z toho dvanástich zlatých. Skromnejšie k svojmu štartu pristupuje Petr Svoboda, ktorý po dlhej pauze, zavinenej zranením slabín, v behu na 110 metrov cez prekážky len ťažko naviaže na svoj titul z halových ME v roku 2011.

Súčasnú svetovú atletiku ale trápi poriadne dopingové obvinenie, s ktorým prišli ARD a Sunday Times. Podľa týchto médií až tretina medailistov z olympijských hier a majstrovstiev sveta v rokoch 2001 až 2012, vrátane českých, v behoch na 800 metrov a dlhších mala podozrivé výsledky krvných testov. Predseda českého atletického zväzu Libor Varhaník označil správy oboch médií za špekulácie. Tiež povedal, že je šokovaný, smutný a nahnevaný. Uviedol, že ctí prezumpciu neviny a že za reprezentantmi stojí.

Keď opomenieme halové majstrovstvá S s 22 českými medailami, môžeme sa do čínskeho Pekingu a jeho Vtáčieho hniezda opäť tešiť. Dúfajme, že českí vyslanci kráľovnej športu pridajú do zbierky pár ďalších kovových vajíčok a že šampionátom preletia s ľahkosťou vtáka…

MS v atletike

Šport
Foto PROFIMEDIA
sobota 22. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC