Šport

Lewis Hamilton – skvelý ambasádor formuly 1

Hamilton v F1

V súčasnosti nič nerozdeľuje fanúšikovskú obec viac ako pilot Mercedesu Lewis Hamilton. Je až úchvatné sledovať tie emočné vlny: úplná nenávisť odporcov na strane jednej, húževnatá obrana a obdiv jeho priaznivcov na strane druhej. Ľudia sa k jeho osobe na internete vyjadrujú v nekonečnom množstve komentárov, ktoré majú jedného spoločného menovateľa – emócie. A tie k športu neodmysliteľne patria.

V roku 2007 bola ohlásená jazdcova premiéra a aj seriózne médiá prekvapili titulkami typu „Lewis Hamilton je prvým pilotom F1 tmavej pleti“. Ako keby bol tento Brit prvým odlišným pilotom, čo je vlastne rasistický prístup. A práve na jeho príklade je vidno, že tieto stopové prvky nenávisti k iným rasám sú stále zakorenené aj v inak kultivovaných Európanoch.

Počas sezóny 2015 Hamilton „pohoršoval“ najprv svojim ortodoxným účesom a potom fotografiami so sexuálnym nádychom z karnevalu Kadooment Day počas národného sviatku Barbadosu. V minulom roku sa navyše začal viac oddávať svojmu obľúbenému životnému štýlu, ktorý zahŕňa výlety za Atlantik do Spojených štátov na luxusné večierky, módne prehliadky a ďalšie veľkolepé akcie.

Aj vlaňajší november bol pre Hamiltona v znamení kontroverzií – v Monte Carle nabúral svoj superšport Pagani Zonda za jeden a pol milióna dolárov, načo priznal, že dôvodom je hlavne „únava v dôsledku série osláv“ po zisku tretieho titulu majstra sveta pri Veľkej cene USA. Jazdec F1 vzbudzuje mimošportový záujem médií už dlhší čas, či už ide o jeho štýl obliekania, účes, alebo tetovanie. V diskusiách sa nad Hamiltonovými fotkami mnohí ľudia pohoršujú, nezriedka obhajcu titulu majstra sveta častujú nekorektnými výrazmi a nechápu, ako môže Bernie Ecclestone tvrdiť, že Lewis Hamilton je absolútne špičkovým promotérom F1. Lenže toto tvrdenie sa dá nielen chápať, ale dá sa s ním dokonca súhlasiť.

Od roku 2007 sa osobnosť Lewisa Hamiltona veľmi vyvíjala, niekedy až turbulentným štýlom. V prísne konzervatívnom prostredí McLarenu bol vyplašeným mladíkom, ktorý mal síce nesporný talent, ale zároveň po ňom bola požadovaná maximálne seriózna úroveň vystupovania presne tak, ako to má majiteľ McLarenu, Ron Dennis, rád. Lenže Lewis Hamilton je v skutočnosti veľmi temperamentná osobnosť a superseriózne prostredie McLarenu pre neho znamenalo veľmi tesnú klietku. Aj keď s touto stajňou získal titul majstra sveta sezóny 2008, na konci roka tím opustil a všetci si ťukali na čelo, prečo sa rozhodol pre taký samovražedný krok.

Nová éra jeho života sa spustila práve prechodom k Mercedesu, kde si vyjednal podmienky, ktoré boli omnoho benevolentnejšie než tie v McLarene. A aj keď veľa ľudí nesúhlasí s Hamiltonovými účesmi, štýlom obliekania, tetovaním či príliš uvoľneným správaním, ktorým púta pozornosť bulváru, je to práve extravagantnosť, ktorá robí Hamiltona Hamiltonom. Je unikátnou osobnosťou, ktorá svoj temperament prejavuje typickým a originálnym spôsobom. A nie je to presne to, čo fanúšikovia chcú? Aby piloti F1 boli sami sebou? Škrobené a seriózne správanie i vyjadrovanie sa stáva trochu nudným. Veď aj v minulých časoch bolo „cool“ fajčiť, jazdiť v rýchlych autách a užívať si spoločnosť krásnych žien. A napríklad takého Jamesa Hunta za to ľudia milovali. Lewis Hamilton žije rovnakým životom, len s modernejšími prostriedkami.

Na účte Twitter eviduje Lewis Hamilton tri a pol milióna fanúšikov, venuje sa im tiež na Instagrame, Snapchate alebo Facebooku, kde ho sledujú ďalšie milióny ľudí. Naopak napríklad Kimi Räikkönen či Sebastian Vettel interakciu s fanúšikmi nemajú žiadnu. V apríli 2016 uviedol časopis Time Hamiltona na zozname stovky najvplyvnejších ľudí, takže sa dostal do spoločnosti Usaina Bolta, Adele alebo Leonarda DiCapria. S tímom Mercedes získal ďalšie dva tituly majstra sveta, a aj keď ho na začiatku tohtoročnej sezóny trápili technické problémy, triumfami v posledných pretekoch sa dokázal dostať späť do boja o titul šampióna. To ho opäť naplnilo pozitívnou energiou, vďaka ktorej okolo seba zase šíri radosť a dobrú náladu.

Kiež by sa aj ďalší piloti F1 prejavovali podobne. Kiež by boli sami sebou. Aby to neboli strojené PR mašiny, ale unikátne osobnosti. A aby sme mohli mnohé aspekty ich správania vyzdvihovať a velebiť a iné zase kritizovať. Pretože presne to je tým pikantným korením, ktoré nám v F1 chýba. A vďaka Hamiltonovi ho aspoň trochu máme.

Ďalšie preteky Formuly 1, v ktorých bude štartovať Lewis Hamilton, sa budú konať na okruhu Silverstone vo Veľkej Británii a pozrieť si ich môžete cez víkend 8. – 10. júla na Sport 1.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Veľká Cena Veľkej Británie Formuly 1

Šport
Foto Jiří Křenek
piatok 8. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC