Šport

La liga 2014/15: Nová sezóna, nové hviezdy, nové výzvy

Christiano Ronaldo

Ďalšia sezóna španielskej futbalovej ligy je tu. A aká bude? Rozhodne bude plná hviezd, dramatických momentov a nových výziev pre väčšinu tímov.

Tohtoročný dramatický záver ligy s prekvapivým triumfom Atlética Madrid priniesol síce niekoľko odpovedí ale možno ešte viac otázok. Po dlhých desiatich rokoch sa podarilo prerušiť nadvládu klubových gigantov Barcelony a Realu Madrid. 
 

Hladní Atléti, Barcelonská revolúcia a nové súhvezdie

Zázrak minulej sezóny! Atlético Madrid získalo po dlhých osemnástich rokoch ligový titul. V lete ale došlo k výpredaju najväčších hviezd. Najlepší strelec Diego Costa odišiel do Chelsea. Rovnakým smerom zamieril ľavý obranca Filipe Luis aj brankár Thibaut Courtois. K nim je navyše potrebné pripočítať odchody Davida Villy, Adriana a Diega. Ale odpisovať úradujúcich majstrov Španielska pred nadchádzajúcou sezónou by rozhodne nebol dobrý nápad. Dvadsaťsedem ligových gólov Diega Costu z minulej sezóny sa pokúsi nahradiť bývalý kanonier Bayernu Mníchov Mario Mandžukič. Typologicky je to technickejší hráč. Otázkou je, ako sa vyrovná s náročným programom. A že Atléti nechcú byť v nadchádzajúcej sezóne len do počtu, potvrdzuje ďalšia posila. Z Realu Sociedad prišiel Antoine Griezmann. V minulej sezóne dal ešte len dvadsaťtriročný mladík 16 gólov v 31-tich zápasoch. A to ani zďaleka nie je klasický hrot. Okrem skvelej techniky a rýchlosti je jeho výhodou aj univerzálnosť. Môže sa pohybovať na krídle, v zálohe alebo na pozícii podhrotového hráča. Predovšetkým z jeho práce by mal ťažiť strelec Mandžukič.
 
Najväčšiu revolúciu ale v lete zažila Barcelona. Pod novým trénerom Luisom Enriquom sa buduje nový tím. Hráči zlatej generácie ako Carles Puyol, Victor Valdés alebo Cesc Fabregas odišli alebo sú na odchode. Do služby sa naopak v metropole Katalánska prihlásil tvorca hry Ivan Rakitič, obranca Jeremy Mathieu alebo brankár Marc-Andre Ter Stegen. Jedna posila ale spôsobila rozhodne rozruchu najviac. Už pred majstrovstvami sveta sa nahlas hovorilo o letnom prestupe Luisa Suáreza do Španielska. Potom ale prišiel skrat uruguajského útočníka uhryznutie obrancu Chielliniho na majstrovstvách sveta a štvormesačný dištanc. Avšak aj tak Barcelona dokončila jeho prestup. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na veľmi zaujímavé trio útočníkov Neymar-Messi-Suárez. Spolu si ale budú môcť zahrať najskôr na konci októbra.
 
Ďalšie prírastky hlási aj súhvezdie Galacticos. Víťaz Ligy majstrov Real Madrid pred sezónou posilnil o majstra sveta Toniho Kroosa a najlepšieho strelca šampionátu v Brazílii Jamesa Rodrigueza. Kroos je výnimočný nahrávač a tvorca hry, ktorý dokáže útočníkom pripraviť šancu takmer odkiaľkoľvek. Jeho 49 asistencií v drese Bayernu Mníchov hovorí za všetko.

La liga 2014/15

Šport
Foto Sport 1
pondelok 18. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC