Šport

Kvalifikácie na Euro 2016: Začali voľby do futbalového europarlamentu

Kvalifikácie na Euro 2016

Sotva v Brazílii dotancovali poslední tanečníci futbalovej samby, sotva dotiekli posledné argentínske slzy a dúšky nemeckého piva, rozhýbal sa ďalší reprezentačný kolos. Kvalifikácia na Euro 2016. Viac ako rok trvajúci cyklus zápasov národných výberov z celej Európy, ktoré sa snažia si čo možno najkomfortnejším spôsobom vydláždiť cestu do Francúzska.

Televízne stanice Sport1 a Sport2 HD sa tiež rozhodli zanôtiť v tónine Plattiniho Marseillesy a zabezpečili pre vás vysielacie práva na kompletnú európsku kvalifikáciu. Tešiť sa tak môžete na viac ako 120 priamych prenosov aj záznamov kľúčových zápasov tých najväčších favoritov na postup či zaujímavé zostrihy najpodstatnejších momentov z každého hracieho kola. Góly, akcie, emócie najlepších hráčov Európy sa vám pomaly ale isto vkrádajú do obývacích izieb.
 

Cesta tam a zase späť

Lepšie povedané cesta tam alebo nikam. Pravdou ale je, že nový Plattiniho formát pootvára dvere aj tým, pre ktorých bola podobná výsada v minulosti zapovedaná. Európsky šampionát v roku 2016 bude vôbec prvýkrát v histórii hostiť 24 tímov. Okrem domáceho Francúzska o účasť na turnaji bojuje neuveriteľných 53 národných tímov v deviatich skupinách. Z každej z nich postupujú dva tímy a najlepší tretí. Ostatní na tretích pozíciách zabojujú v baráži. K videniu bude samozrejme drvivá väčšina hviezd španielskej La Ligy, ktorú môžete tiež pravidelne sledovať na staniciach Sport1 a Sport2 HD. Dvojnásobný držiteľ Zlatej lopty Cristiano Ronaldo v skupine I bude niesť mnohokrát veľmi ťažkú portugalskú vlajku, kor po prvom neúspechu, v bojoch proti nevyspytateľným Dánom a tiež nekompromisným Srbom, ktorí v balkánskom pekle budú mať ambíciu poraziť každého. Zabúdať by sa nemalo ani na húževnatých Arménov, ktorých povedie do boja Henrikh Mkhitaryan z Borussie Dortmund, a ktorí v stretnutí z Dánskom ukázali hlad po úspechu.
 
V španielskom národnom drese sa pre zmenu predstavia na rovnakej strane fronty hráči ako Sergio Ramos, Iker Casillas, Andrés Iniesta alebo Xavi Hernández. Klubová nevraživosť ide bokom, ako obhajcovia posledného európskeho titulu budú chcieť získať v skupine C plný bodový počet. V ceste im však stojí mladý tím Ukrajincov a tiež výber Slovenska, ktorý poženie dopredu túžba dostať sa vôbec prvýkrát v samostatnej histórii na európsky šampionát.
 
V skupine H sa potom budú dať vidieť ostré boje medzi Talianmi a Chorvátmi. Skúsení borci ako Andrea Pirlo alebo Gianluigi Buffon budú musieť ukázať svoju extra triedu proti talentovanému Lukovi Modrićovi, ktorý prežíva skvelú životnú etapu v Reale Madrid, alebo Ivanovi Rakitićovi, ktorý sa ako nová akvizícia Barcelony ukazuje v skvelom svetle.
 
Potom je tu zlatá partia okolo bavorského zázraku Maria Götzeho. Nemecký tím majstrov sveta nezaznamenal žiadne výraznejšie zmeny oproti brazílskemu ťaženiu a bude znovu poskladaný predovšetkým z členov Bayernu Mníchov. Manuel Neuer, Philipp Lahm, Mario Götze spolu s Marcom Reusom alebo Mesutom Özilom budú mať silu, ktorá bude znervózňovať všetky mužstvá, ktoré sa na šampionát budú chcieť prebojovať. V skupine D výber Joachima Löwa čaká pikantné meranie síl s Poliakmi s Robertom Leawandowskim a rozšírenej možnosti postúpiť by sa mohli chopiť aj Škóti.
 
K videniu toho ale bude ešte viac. Švédska ikona Zlatan Ibrahimović chce napraviť zbabranú playoff o postup na svetový šampionát a ukázať Cristianovi Ronaldovi a zvyšku sveta, že neúčasť Švédov v Brazílii nie je nič iné než náhoda. Anglicko by malo pre zmenu spoliehať na Waynea Rooneyho, ktorý už ako jeden z najskúsenejších hráčov bude koordinovať tím mladých talentov. Čiernym koňom nadchádzajúceho svetového i európskeho šampionátu by potom mohli byť Belgičania, ktorí vo svojom generačne nesmierne silnom kádri majú hráčov ako Eden Hazard, Vincent Kompany alebo Thibaut Courtois.

Kvalifikácie na Euro 2016

Šport
Foto Profimedia.cz
streda 1. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC